Αγροτο-κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις!

on .

TRAKTER DROMOS

• Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας σειρά αιτημάτων, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά και να μην εγκαταλείψουν το επάγγελμα. 

Ήδη σε διάφορες περιοχές οι αγρότες… ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους, ενώ πολλοί Αγροτικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα πραγματοποιούν συσκέψεις, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ κ.α.

Μειωμένες οι τιμές στο γάλα!

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος, καθώς μετά από μια πολύ δύσκολη περυσινή χρονιά για τον πρωτογενή τομέα (εκτίναξη του κόστους παραγωγής -  απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών), οι μειωμένες τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στον κλάδο, ο οποίος χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών κινούνταν σε «κόκκινες» γραμμές, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέφευγαν καταλήξουν σε συμφωνία και να κλείσουν συμβόλαια, ασκώντας συγχρόνως πιέσεις προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. Τελικά, τα συμβόλαια που πήραν στα χέρια τους κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία ήταν μειωμένα, με την τιμή στο πρόβειο γάλα να κυμαίνεται από 1,50 έως 1,55 ευρώ/κιλό, μια τιμή που απέχει από τον στόχο του 1,70 ευρώ/κιλό αλλά και από την περσινή τιμή του 1,60 έως 1,65 ευρώ/κιλό. Χαμηλότερες όμως τιμές, στο 1,46 ευρώ/κιλό (από 1,60 ευρώ/κιλό το 2022/23) κλείστηκαν για το γάλα των κτηνοτρόφων του Συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

 Εγκαταλείπουν το επάγγελμα!

Στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζονται και αριθμητικά στοιχεία για την πορεία του κλάδου της κτηνοτροφίας, ικανά να ταρακουνήσουν την Πολιτεία για τη λήψη δραστικών και ουσιαστικών μέτρων. Μόλις πέρυσι σχεδόν 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Χαρακτηριστικά είναι και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου τον Σεπτέμβριο του 2023 παρέδωσαν 14.471.968 κιλά (15.545.919 κιλά τον 9ο/2022) πρόβειο γάλα περί τους 9.833 (10.614 τον Σεπτέμβριο 2022) κτηνοτρόφους, ενώ τον επόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2023, οι αντίστοιχες παραδόσεις έφτασαν τα 15.752.059 κιλά (15.895.050 κιλά τον Οκτώβριο του 2022 (από 8.498 κτηνοτρόφους (8.720 τον Οκτώβριο του 2022).

Καμπανάκι από τον ΣΕΚ

Καμπανάκι για το μέλλον του κλάδου κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ),  ο οποίος καλεί τις βιομηχανίες να σταματήσουν τον εκβιασμό, μέσω των τιμών και να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους. «Η τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, η ολέθρια πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα μεταλλάσσει την επιβίωσή μας σε ανυπέρβλητη πρόκληση», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.  

Το ΚΚΕ Ιωαννίνων

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ Ιωαννίνων ζητώντας να μην υπάρξει νέα μείωση της τιμής του γάλακτος. Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει «η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μιλάει για μείωση της τιμής του γάλατος κατά 10 λεπτά το κιλό για την νέα γαλακτοκομική περίοδο. Μια μείωση που θα προστεθεί στις δυο προηγούμενες μειώσεις που έκανε των 3 λεπτών/κιλό η κάθε μία. Η νέα μείωση των 10 λεπτών/κιλό για την οποία μιλάει σημαίνει πολύ απλά για ένα κτηνοτρόφο απώλεια εισοδήματος 5.000 ευρώ για μια ποσότητα 50 τόνων»!

Και παράλληλα σχολιάζει τη συνεργασία της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας με τη Φάρμα Μιλιόρα, τονίζοντας ότι δεν αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων. 

«Η συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει 2.200 ζώα γαλακτοπαραγωγής και παράγει κατά μέσο όρο 3.000 λίτρα τη μέρα εξασφαλίζει στην ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ την δυνατότητα να αναπληρώσει την μείωση παραγωγής του γάλακτος που υπάρχει στην Ήπειρο και γενικότερα», σημειώνει, μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.