Ενίσχυση και όχι κατάργηση των δομών απεξάρτησης!

on .

KINHTOPOIHSH PSYXIATRIKH

• Πανηπειρωτική κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία και τις εξαρτήσεις που η Κυβέρνηση θα φέρει το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με πάνω από 40 σωματεία και φορείς, να ζητούν την απόσυρσή του.

Ανάμεσα στις προβλέψεις του είναι η κατάργηση των 75 Κέντρων Πρόληψης, όπως είναι και η «Σχεδία», και η ένταξή τους σε έναν Ενιαίο Οργανισμό Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.

Στην κινητοποίηση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι και ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, βρέθηκαν αντιπροσωπείες από το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Το μήνυμα που εξέπεμψε η προχθεσινή κινητοποίηση ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των δομών απεξάρτησης και των Κέντρων Πρόληψης.

Η Γραμματέας του Δ.Σ. της «Σχεδίας» Μαργαρίτα Κιτσανού εστίασε στην προσφορά του Κέντρου προς την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη σχολική κοινότητα σε μια διάρκεια 30 ετών κι έκανε λόγο για ένα καταστροφικό νομοσχέδιο, καλώντας τους κυβερνώντες να το αποσύρουν.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Βασίλης Κούτρας, σε δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων: «αντί να κάνουμε εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια λειτουργίας, κάνουμε εκδηλώσεις γιατί μας κλείνουν»! 

Η Κατερίνα Διαμάντη, εκ μέρους του Συλλόγου ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η αυτοτέλεια των δομών, ευχαριστώντας τα σωματεία της πόλης για τη στήριξή τους. «Η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι στην εξάρτηση, είναι υποχρέωσή της», τόνισε μεταξύ άλλων. 

Το μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Δημ. Καλύβας, ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο πλήττει ξεκάθαρα το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. «Σήμερα υπάρχουν φορείς στα Γιάννενα, όπως η Σχεδία και το ΚΕΘΕΑ, που έχουν δώσει δείγματα γραφής στον τομέα της πρόληψης, της ενημέρωσης, των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γ. Πρέντζας τόνισε ότι «το νομοσχέδιο αυτό δε διορθώνεται, μόνο αποσύρεται»!