Λόγω κορωνοϊού η Ψυχιατρική Κλινική αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της!

on .

EMBOLIO KORONOIOS

Νέο καμπανάκι για την πορεία του κορωνοϊού κρούει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ σε έξαρση βρίσκονται και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο αυτή την περίοδο!

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, παρουσιάστηκε αύξηση κατά 15% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αυξημένος ήταν και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, ενώ καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν (στα Γιάννενα η αύξηση άγγιξε το 66%). 

Στην Ψυχιατρική…

Η διασπορά στην περιοχή μας είναι αρκετά μεγάλη, ενώ ήδη άρχισαν να δοκιμάζονται οι αντοχές των Νοσοκομείων! Το πρώτο «θύμα» είναι η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η οποία αναστέλλει την εφημερία του Σαββατοκύριακου, λόγω κρουσμάτων Covid 19 σε ασθενείς και εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα έχουν διαπιστωθεί έξι ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, δυο νοσηλευτές και τρεις γιατροί.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι μεθαύριο, Δευτέρα η Κλινική δεν θα μπορέσει να δεχτεί νέους ασθενείς, ενώ η δύσκολη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επαναφέρει στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα της υποστελέχωσης.

Μονόδρομος ο εμβολιασμός 

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιμένουν στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ο οποίος μπορεί να θωρακίσει κυρίως τα άτομα άνω των 65 ετών και τους συνανθρώπους μας με συνοδά νοσήματα. 

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπλ. Υπουργού Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επιδίωξη του υπουργείου είναι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού να γίνεται και στα φαρμακεία. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν επαφές με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), προκειμένου «να δούμε πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό σε επίπεδο επιχειρησιακό».

«Πολιτική βούληση είναι να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο, και σήμερα είναι εύκολο, κλείνεις ραντεβού μέσω gov.gr ενώ έχουμε και δυνατότητα εμβολιασμού κατ’ οίκον, αλλά θέλουμε να το απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Όπως γίνεται το εμβόλιο της γρίπης στο φαρμακείο, να μπορεί να γίνεται και του Covid», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι μέσα σε λίγες ημέρες έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εμβολιασμών για Covid. «Ξεπεράσαμε τις 220.000 και τις επόμενες 15 ημέρες θα έχουμε ξεπεράσει τις 300.000 γιατί έχουμε ήδη κλεισμένα 56.000 ραντεβού» σημείωσε.

Έκανε λόγο για αλλαγή κεφαλαίου στο ζήτημα του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι «πάμε σε μία ετήσια κανονικότητα με ετήσιο εμβολιασμό, όπως για τη γρίπη, και όσοι είμαστε ευάλωτοι προσέχουμε παραπάνω».

Επεσήμανε, εξάλλου ότι η γρίπη έχει εποχικότητα, ενώ ο Covid υπάρχει όλο τον χρόνο, άρα ο εμβολιασμός έχει αξία. «Ειδικά οι ευάλωτοι συμπολίτες μας επιβάλλεται να εμβολιαστούν χθες» επεσήμανε.