Να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στον κλάδο της Ψυχικής Υγείας!

on .

PSYXIATRIKH PANO SYLLALHTHRIO XATZHKOSTA KETHEA

• Έντονες αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο συναντά το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του χώρου της Ψυχικής Υγείας που η Κυβέρνηση θα φέρει το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή. Ανάμεσα στις προβλέψεις του είναι η κατάργηση των διάφορων δομών πρόληψης και απεξάρτησης και η ένταξή τους σε έναν Ενιαίο Οργανισμό Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, αύριο, Κυριακή και ώρα 11 π.μ. θα γίνει πανηπειρωτική κινητοποίηση μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας, με συνδικαλιστικούς φορείς και σωματεία του κλάδου να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής. 

«Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει η κυβέρνηση και να το ψηφίσει μέχρι τα τέλη του Γενάρη, θα σημάνει τη διάλυση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου. 

Εργατ. Κέντρο - ΑΔΕΔΥ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ζητάει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τονίζοντας πως 45 σωματεία και φορείς στα Γιάννενα εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους με το περιεχόμενό του.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ εκφράζει επίσης τη στήριξή του στην αυριανή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της απεξάρτησης και ζητάει να μη κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, να μην δημιουργηθεί Ενιαίος Οργανισμός Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ και των υπόλοιπων αναγνωρισμένων φορέων και προγραμμάτων απεξάρτησης. Και η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο. 

Αντίθετη η «Σχεδία»

Αντίθετοι στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση εμφανίζονται η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία». Σε χθεσινή κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν πως η κυβέρνηση με το σ/ν κλείνει αναίτια και χωρίς καμία εξήγηση και αιτιολόγηση, μετά από τρεις δεκαετίες λειτουργίας, τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους.

Αναφερόμενοι στην προσφορά της «Σχεδίας», Διοίκηση και προσωπικό τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως «εδώ και τρεις δεκαετίες λειτουργίας το τοπικό Κέντρο πρόληψης έχει αναπτύξει με τη σχολική και ευρύτερη κοινότητα της περιοχής μας σταθερούς και ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης. Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε ο Ν. Ιωαννίνων να εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά χρήσης ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ, καπνός), αλλά και χρήσης κοινωνικών δικτύων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην εφηβεία, όπως αυτό καταγράφεται διαχρονικά στις έρευνες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά…».