Μοναδικό «όπλο» το εμβόλιο για να ανακοπεί η πορεία γρίπης - κορωνοϊού

on .

EMBOLIO COVID 19

Σε έξαρση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα η γρίπη, ο κορωνοϊός και διάφορες λοιμώξεις, με τις υπηρεσίες υγείας και τους ειδικούς να βρίσκονται υπό διαρκή επαγρύπνηση, σε συνδυασμό και με τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο εμβολιασμός.

Η αυξημένη κινητικότητα την περίοδο των εορτών, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και το άνοιγμα των σχολείων έχουν επιβαρύνει την κατάσταση με τη διασπορά των ιών, ενώ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη πλήρως η εικόνα που περιμένουν οι ειδικοί από τη μεταδικότητα το περασμένο διάστημα. 

Εξάλλου, για να κορυφωθεί το επιδημικό κύμα που «σήκωσαν» οι διάφορες συναθροίσεις θα χρειαστούν δυο με τρεις εβδομάδες, οπότε και οι πολίτες καλούνται να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, κάνοντας χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά εκεί που επικρατεί συνωστισμός, αλλά και να τηρούν πιστά τους κανόνες ατομικής υγιεινής (όπως πλύσιμο χεριών). Παράλληλα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη σε πολίτες που εμφανίζουν το παραμικρό σύμπτωμα ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που νοσεί, να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό ή αυτό μαζί με τη γρίπη, ενώ για τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αν νοσήσουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να λάβουν άμεσα αντιική αγωγή. 

Έκκληση για εμβολιασμό…

Με τον διπλασιασμό και τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και άλλων λοιμώξεων να θεωρείται δεδομένος το προσεχές διάστημα, οι επιστήμονες με διαρκείς παρεμβάσεις τους έχουν απευθύνει ουκ ολίγες φορές έκκλήση στους ηλικιωμένους και σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους κατά της Covid 19. 

Να σημειωθεί πως φέτος καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από 200.000 και εφόσον είχαν γίνει οι εμβολιασμοί  εγκαίρως,  θα υπήρχαν τουλάχιστον λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού και της γρίπης των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, απηύθυνε κατά τη διάρκεια της χθεσινής  έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε, «ένα πρώτο συμπέρασμα από τα στοιχεία, είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού, τόσο για την γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο του «Covid 19», δεν είναι τίποτα άλλο, όπως όλα τα εμβόλια που κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα δοκιμασμένο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο από κάθε άλλο. Όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους, στα σίγουρα».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει ρουτίνα ο εμβολιασμός κατά της Covid 19 και στόχος αποτελεί να μεγαλώσει η εμβολιαστική κάλυψη που φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι, ενώ ανέφερε πως το υπουργείο θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πειστούν οι πολίτες για την αξία του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία.

Διαγραφή των προστίμων…

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας κυρίως σε ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση αυτή ως  μια ενέργεια συμφιλίωσης. Αναγνώρισε δε ότι το θέμα του εμβολιασμού δίχασε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι αλλά γίνεται γιατί το χρειαζόμαστε.

Στη τοποθέτησή της στη συνέντευξη Τύπου, η  αναπλ. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο από την Covid, καθώς έχουμε στα χέρια μας κάθε διαθέσιμο μέσο και αποτελεσματικά φάρμακα». 

Από την πλευρά της,  η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου υποστήριξε πως δουλειά τους είναι να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Όπως είπε, από τους περίπου 90 ασθενείς που μπήκαν στη ΜΕΘ αυτή την περίοδο, μόνο δυο είχαν κάνει τον επικαιροποιημένο εμβόλιο.

«Η πίεση που υπάρχει δεν είναι μόνο λόγω της covid, αλλά και λόγω των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως  ο RSV και ο ρινοεντεροϊός. Όμως δεν υπάρχει λόγος για πανικό, χθες για πρώτη φορά τα εξιτήρια υπερβήκαν κατά πολύ τις εισαγωγές, δηλαδή για πρώτη φορά το ισοζύγιο ήταν υπέρ των εξιτηρίων» τόνισε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας.