Οι Ηπειρωτικές ποικιλίες αμπέλου θέμα ημερίδας της ΖOINOS WINERY

on .

AMPELI ZOINOS

Ξεχωριστή θέση στην ελληνική οινοποιία κατέχουν τα περίφημα κρασιά Ζίτσας, με την «Zoinos winery» να πρωταγωνιστεί και μέσω του ερευνητικού της έργου που «τρέχει» και το οποίο στοχεύει στη διάσωση και ανάδειξη της μοναδικότητας του γηγενούς ποικιλιακού πλούτου αμπέλου της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της ταυτοποίησης και αξιολόγησής του.

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο με τίτλο «Φαινοτυπικός χαρακτηρισμός, μοριακή ταυτοποίηση και οινολογική αξιολόγηση γηγενών ποικιλιών αμπέλου Περιφέρειας Ηπείρου» και ακρωνύμιο «Πύρρου Άμπελος», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και το οποίο θα παρουσιαστεί σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση μεθαύριο, Πέμπτη και ώρα 10.30 π.μ. στο οινοποιείο της «Zoinos winery» στη Ζίτσα.

Θα προηγηθεί - στις 9 π.μ. - επίσκεψη στην αμπελογραφική συλλογή γηγενών ποικιλιών αμπέλου Περιφέρειας Ηπείρου στο οινοποιείο.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Zoinos Winery Ευάγγελο  Αργύρη και θα ακολουθήσουν τέσσερις συνεδρίες:

 

1η Συνεδρία

 Προεδρείο: Α. Καπάζογλου, Ε. Τάνη

- Θ. Πιτσώλη. Ανακαλύπτοντας τους αμπελοοινικούς θησαυρούς της Ηπείρου

- Θ. Πιτσώλη. Φαινοτυπικός χαρακτηρισμός γηγενών ποικιλιών

- Π. Παππή. Ιολογικός έλεγχος

  Συνεδρία

Προεδρείο: Θ. Πιτσώλη, Ε. Σίντου

- Α. Ντούλης. Μοριακός χαρακτηρισμός γηγενών ποικιλιών και εργαλεία ιχνηλασιμότητας

- Ε. Τάνη. Αξιολόγηση γηγενών ποικιλιών κάτω από επαναλαμβανόμενες υδατικές καταπονήσεις

- Α. Καπάζογλου. Αμπελοοινικά χαρακτηριστικά και γονιδιακά δίκτυα 

3η Συνεδρία

 Προεδρείο: Θ. Πιτσώλη, Α. Καπάζογλου

- Ε. Σίντου. Οινικές διαδρομές στα μονοπάτια του Πύρρου Άμπελος 

- Χ. Σταμάτης. Μελέτη και αξιολόγηση δευτερογενών μεταβολιτών σταφυλιών

- Γ. Λαμπρόπουλος. Εκτίμηση οινικού δυναμικού γηγενών ποικιλιών

4η Συνεδρία

Προεδρείο: Α. Ντούλης, Ι. Λαμπρόπουλος

- Σ. Αρχοντάκης. Βάση δεδομένων

- Συζήτηση