Εμφανής η συρρίκνωση των περιπτέρων και στα Γιάννενα

on .

PERIPTERO KLEISTO

Σε ύφεση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο θεσμός του περιπτέρου πανελλαδικά και τοπικά, καθώς οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν επιφέρει σημαντική συρρίκνωση του κλάδου.

Οι περιπτερούχοι είναι από τους μικροεπιχειρηματίες που αντέχουν στο χρόνο, έχοντας βέβαια απώλειες, με τη νέα γενιά, ωστόσο να γυρίζει την πλάτη σε αυτό το είδος μικροεπιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικό της συρρίκνωσης των περιπτέρων είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία υπήρχαν 11.000, ενώ πλέον αριθμούν 5.000. Στα Γιάννενα έμειναν μόλις 60 από τα 140 που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο περιπτεράς σήμερα είναι πολλά, με κύριο αυτό της βαριάς φορολογίας και του χαμηλού ποσοστού κέρδους στα καπνικά προϊόντα. 

Η κερδοφορία στα περίπτερα έχει πέσει σε τσιγάρα, σε κάρτες και εφημερίδες, προϊόντα τα οποία φέρνουν τον κόσμο στο περίπτερο και αποτελούν το 85-90% του τζίρου.

Εξήντα περίπτερα στα Γιάννενα...

Στους παραπάνω λόγους συρρίκνωσης των περιπτέρων αλλά και στο γεγονός ότι το επάγγελμα απελευθερώθηκε από το 2014 και μετά, απέδωσε τη μείωσή τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτερούχων, εκμεταλλευτών περιπτέρων του Νομού Ιωαννίνων Παναγιώτης Σίνδρος. 

Μιλώντας χθες στον «Π.Λ», τόνισε ότι παλιότερα τα περίπτερα είχαν το προτέρημα στην πώληση των καπνικών προϊόντων, ενώ πλέον πωλούνται σε μπακάλικα, βενζινάδικα, καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες και άλλα. 

Πλέον, όπως έκανε γνωστό, τα περίπτερα στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων είναι μόλις εξήντα και στο Νομό φτάνουν τα εβδομήντα, τη στιγμή που πριν μια επταετία τα Γιάννενα αριθμούσαν γύρω στα 140 περίπτερα. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν γύρω στα δεκαπέντε περίπτερα στα Γιάννενα κάτι που αποτυπώνει χρόνο με το χρόνο τις δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών.

Τη δραματική τους μείωση μαρτυρά και το γεγονός ότι πολλά περίπτερα έχουν αποξηλωθεί, μιας και όταν έκλεισαν δεν βρέθηκε κάποιος άλλος να βγάλει άδεια και να τα νοικιάσει. 

Επιπλέον δεν υπάρχει εμπορικό συμφέρον για να τα νοικιάσει κάποιος σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες και τις πολλές ώρες εργασίας στο περίπτερο. 

Εξαίρεση ή ποσοστό στο κέρδος…

Σχετικά με την υποχρεωτική πληρωμή μέσω POS στα περίπτερα από την Πρωτοχρονιά του 2024, ο κ. Σίνδρος τόνισε ότι δεν είναι ενάντιοι στο μέτρο μιας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λιγότερους πελάτες, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση για κάποια πράγματα, όπως τα καπνικά ή να υπάρχει ποσοστό στο κέρδος, να είναι βιώσιμο ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν. 

Μάλιστα έστειλαν σχετική επιστολή για να εξηγήσουν τους παραπάνω λόγους στους αρμόδιους φορείς. 

Μέτρα για να σταθούν όρθιοι…

Οι συνεχείς κρίσεις που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των περιπτέρων. 

Εκεί που αυτά έδιναν μια ζωντάνια και ήταν ο άμεσος τρόπος να ψωνίσει κάποιος κάτι στη γειτονιά του, πλέον ο θεσμός είναι υπό εξαφάνιση. Χρέος της πολιτείας είναι να στηρίξει αυτόν τον κλάδο ώστε οι περιπτερούχοι να σταθούν όρθιοι για να μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.