Σε έξαρση και στην Ήπειρο τελευταία οι τηλεφωνικές - διαδικτυακές απάτες

on .

APATH THLEFONIKH

Σε έξαρση βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα τηλεφωνικής και διαδικτυακής απάτης, με τους επιτήδειους να προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

Και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Αστυνομίας και των αρμόδιων φορέων προς τους πολίτες, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους δράστες που ψάχνουν συνεχώς ευφάνταστους τρόπους να εξαπατήσουν τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές θύματά τους είναι ηλικιωμένοι πολίτες αλλά και νεότεροι, μιας και συχνά οι πληροφορίες που κατέχουν είναι ακριβείς και ο τρόπος που επικοινωνούν μαζί τους γίνεται αρκετά πειστικός. 

Το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών που έχει πάρει τη μορφή μάστιγας τα τελευταία χρόνια, εντείνεται και στην Ήπειρο, με το τελευταίο κρούσμα απάτης να σχετίζεται με την δήθεν εξόφληση λογαριασμού από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου. 

Άμεσα επικοινωνία με την Περιφέρεια…

Όπως αναφέρεται σχετικά από την Περιφέρεια Ηπείρου, άγνωστοι αντλούν στοιχεία από τη «Διαύγεια» και επικοινωνούν τηλεφωνικά  με τους δικαιούχους πληρωμών, επικαλούμενοι ονόματα δήθεν υπαλλήλων του Περιφερειακού Ταμείου. Οι επιτήδειοι φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν ή στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών ή τους παραπέμπουν σε ψεύτικους συνδέσμους (link) υποτίθεται άλλων συνεργαζόμενων τραπεζών, προκειμένου να τους καταβάλουν τις οφειλές.

Η Περιφέρεια Ηπείρου στην ανακοίνωσή της κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπάλληλός  της, ως και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης να ζητήσει από συναλλασσόμενο ή και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη κωδικούς τραπεζών και όσοι γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες της. 

Επισημαίνονται επίσης ότι τα email του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και των στελεχών του είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του, ενώ τα τηλέφωνα του ΠΤΑ Ηπείρου είναι τα 2651034054 και 2651037781. Η Περιφέρεια εφιστά την προσοχή στους πολίτες να γνωρίζουν ότι οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο τους καλέσει εκ μέρους της, δεν ανήκει σε αυτή.

Έδωσε τα χρήματα αλλά παιχνιδομηχανή δεν πήρε!

Για απάτη που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα κατηγορείται ένας άνδρας στην Άρτα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης, με το πρόσχημα πώλησης ηλεκτρονικής παιχνιδομηχανής μέσω αγγελίας που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, έπεισε πολίτη που επικοινώνησε μαζί του να του καταβάλει για την αγορά της, το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ σε τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς όμως να γίνει τελικά η αγορά. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Μάστιγα οι απάτες…

Η τηλεφωνική ή διαδικτυακή εξαπάτηση πολιτών έχει λάβει τελευταία ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ πρόσφατα επιτήδειοι δεν δίστασαν να διακινήσουν ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ή δήθεν επιστολή από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Εξάλλου, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που συνάνθρωποί μας – κυρίως ηλικιωμένοι -  έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικής απάτης, με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα εμπλέκονται σε ατυχήματα και ότι κινδυνεύουν δήθεν με φυλάκιση, αν δεν καταβάλλουν κάποιο χρηματικό ποσό! 

Μία ακόμη απάτη που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα αφορά σε απατηλά μηνύματα SMS τα οποία δήθεν προέρχονται από τα ΕΛΤΑ και αφορούν στην παραλαβή δεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για απάτη «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας, απατεώνες, με «όχημα» τα ΕΛΤΑ, επιχειρούν -και σε πολλές περιπτώσεις το επιτυγχάνουν-, να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών πολιτών και να προβούν σε αναλήψεις χρημάτων. 

Χρειάζεται προσοχή…

Όσο αυξάνονται τα περιστατικά απάτης, τόσο οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να μη πέσουν θύματα από επιτήδειους και να ακολουθούν τις οδηγίες της Ελληνικές Αστυνομίας.

 Για παράδειγμα, για να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές απάτες, οι πολίτες δεν πρέπει να καταχωρούν προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή από μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links) ή να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν διάφορα κακόβουλα μηνύματα και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό. Όσο για τις τηλεφωνικές απάτες, όταν δέχονται τηλεφωνήματα είτε για να παραλάβουν δέμα, είτε για να εξοφλήσουν κάποιο λογαριασμό να απευθύνονται στην Αστυνομία ή σε άλλες υπηρεσίες ώστε να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για απάτη.