Συνάντηση στο Μπουραζάνι για τη φύτευση δέντρων!

on .

FYTO KLIMATIKH ALLAGH

Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου και η προώθηση της διαδικασίας των δενδροφυτεύσεων από τους Δήμους θα βρεθούν στο επίκεντρο μίας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης η οποία θα λάβει χώρα το τριήμερο 16 - 19 Νοεμβρίου στο Μπουραζάνι της Κόνιτσας. 

Πρόκειται για την 3η ετήσια διεθνή συνάντηση για τη φύτευση των δένδρων σε αστικές, περιαστικές και δασικές περιοχές, πρωτοβουλία που προωθείται από το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) με τη διπλή ιδιότητα του Συντονιστή του Δικτύου για την Πράσινη Ενέργεια και του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Κόμβου του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Τα θέματα

Η συνάντηση συνδιοργανώνεται με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και στο πλαίσιό της θα συζητηθούν θέματα όπως η διάθεση δένδρων προς τους Δήμους της χώρας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου και ιδιωτών χορηγών, η δενδροφύτευση βελανιδιών με μύκητα τρούφας, οι προοπτικές πιστοποίησης δασικών εκτάσεων και έκδοσης και διαπραγμάτευσης πιστοποιητικών απορρόφησης CO2 από Δήμους και δασικούς συνεταιρισμούς, καθώς και καινοτόμες προτάσεις πυροανίχνευσης και πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών και οικιστικών περιοχών.

Επίσης θα τεθεί επί τάπητος η συμμετοχή των Δήμων σε προτάσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης στον άξονα Αώου – Vjosa  με συμμετοχή Αλβανών και Ελλήνων Δημάρχων από τις όμορες περιοχές, καθώς και η συμμετοχή Δήμων και ιδιωτικών φορέων στη φύτευση «Δάσους Φιλίας» στη Μολδαβία, ως συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες αλληλεγγύης για την Κλιματική Αλλαγή.

Παρουσίες - απουσίες

Στη διεθνή συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου, Δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την χώρα, εταιρείες καινοτομίας και φυτωρίων και δεκαμελής αντιπροσωπεία από την Αλβανία με συμμετοχή των Δημάρχων Πρεμετής, Κλεισούρας, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου και ομάδας καθηγητών του Πολυτεχενίου Τιράνων.

Παράλληλα, θα παραβρεθούν οι Δήμαρχοι Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, Μετσόβου Κωνσταντίνος Τζαφέας και Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης καθώς και οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ, όχι όμως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται, γιατί αναπτύσσει το δικό του αντίστοιχο πρόγραμμα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, που, σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές της συνάντησης, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν συναντήσεις που ασχολούνται με θέματα Κλιματικής Αλλαγής και αναδασώσεων.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του «Burazani Wild Life Resort». Επισκέψεις σχεδιάζονται σε Κόνιτσα, Μολυβδοσκέπαστο, Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι», Γέφυρες Αώου, Βοϊδομάτη, Αρίστη και Πάπιγκο.