Η… μπάλα στον Θ. Μπέγκα για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου!

on .

SPHLAIO PERAMATOS EISODOS

Κρίσιμη είναι η ερχόμενη Δευτέρα για την πορεία του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασής του να αποφασίσει ποια από τα τέσσερα Νομικά του Πρόσωπα (Πνευματικό Κέντρο, ΟΚΠΑΠΑ, Σπήλαιο Περάματος και Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας) μπορούν να συνεχίσουν αυτόνομα τη λειτουργία τους και ποια θα ενσωματωθούν στον Δήμο.

Η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ψήφισε τον σχετικό νόμο που προβλέπει την κατάργηση των ΝΠΔΔ των Δήμων, όμως κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να ζητήσει εξαιρέσεις αιτιολογώντας το αίτημά του. 

Το ιδανικό σενάριο για τη νέα δημοτική αρχή θα ήταν οι τέσσερις φορείς να μείνουν αυτόνομοι για να μην επέλθει αναστάτωση, όμως κάτι τέτοιο μάλλον δύσκολο μοιάζει αυτή τη στιγμή. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει άλλη άποψη προκρίνοντας ως εξαίρεση μόνο τον ΟΚΠΑΠΑ. Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου σε χθεσινή συνέντευξη τύπου πέταξε τη… μπάλα στο γήπεδο της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», τονίζοντας πως θα ψηφίσει την εισήγησή της, αφού είναι εκείνη που από τη νέα χρονιά θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου. Ο Θωμάς Μπέγκας, πάντως, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της διατήρησης και των τεσσάρων Νομικών Προσώπων. 

Κρίσιμη συνεδρίαση

Στις 6 μ.μ. θα συνεδριάσει μεθαύριο, Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει το καθεστώς λειτουργίας των Νομικών Προσώπων στο πλαίσιο που ορίζει ο νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε όλες τις παρατάξεις έχουν αποσταλεί οι εισηγήσεις και οι υπηρεσιακές τεκμηριώσεις που εκπονήθηκαν, με τον Δήμαρχο να τονίζει χθες ότι θα επέλθουν μεγάλες αλλαγές από τη συγχώνευση των Νομικών Προσώπων και ότι θα πρέπει να κατατεθεί μία ρεαλιστική πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ικανή να πείσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ για εξαιρέσεις. 

«Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η κατάργηση των Νομικών Προσώπων. Την περίοδο εκείνη διατύπωσα την άποψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει σε χρόνους κανονικότητας για την αυτοδιοίκηση ώστε να είναι και πιο ουσιαστικός. Ο νόμος ωστόσο ψηφίστηκε με την αυτοδιοίκηση να βρίσκεται πλέον μπροστά στις ασφυκτικές ημερομηνίες που ορίζει», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Αυτοτελής ο ΟΚΠΑΠΑ

Όπως είπε, η Δημοτική Αρχή εκτίμησε ότι ο ΟΚΠΑΠΑ αποτελεί ένα Νομικό Πρόσωπο που μπορεί να διατηρήσει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του ενώ τα υπόλοιπα, με δυσκολίες θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τον Δήμο. Όμως, όπως συμπλήρωσε, η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στη βάση της πρότασης που θα καταθέσει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» καθώς αυτή θα βρεθεί στη διοίκηση του Δήμου από τη νέα χρονιά.

«Σεβόμενοι το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και το γεγονός ότι μία άλλη δημοτική αρχή θα χειριστεί την υπόθεση των Νομικών Προσώπων, έχουμε καταθέσει στις παρατάξεις, εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, όλα τα δεδομένα. Υπάρχει η τεκμηριωμένη έκθεση για την αυτονομία του ΟΚΠΑΠΑ, υπάρχουν και οι υπηρεσιακές εισηγήσεις και τεκμηριώσεις για την αυτοτέλεια και των υπολοίπων Νομικών Προσώπων του Δήμου –Πνευματικό Κέντρο, Σπήλαιο και Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα στηρίξουμε όποια πρόταση καταθέσει η παράταξη της νέας Δημοτικής Αρχής και μέσα στο χρονικό όριο που προβλέπεται από το νόμο θα συμπληρώσουμε την τεκμηρίωσή της, αν αυτό απαιτείται και θα την αποστείλουμε στο υπουργείο Εσωτερικών», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Νόμο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να κατατεθούν στο ΥΠΕΣ ως τις 15 Νοεμβρίου. Απαντώντας ο κ. Παπαγεωργίου σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την διατήρηση της αυτονομίας του ΟΚΠΑΠΑ, σημείωσε ότι «ο Δήμος δεν μαξιμαλίζει. Η Δημοτική Αρχή εκτίμησε τα δεδομένα και εκτίμησε ότι η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική και μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοτέλεια του ΟΚΠΑΠΑ».