Λακκώματα: Ένας αγαπημένος «μαχαλάς» των Ιωαννίνων!

on .

LAKKOMATA IDRYMA GKANH

• Tη δική τους ιδιαίτερη ιστορία έχουν γράψει μέσα στην πάροδο του χρόνου τα Λακκώματα, μία από τις πιο γνωστές και δραστήριες γειτονιές των Ιωαννίνων, η οποία πήρε το όνομά της από τους πολλούς και μικρούς λάκκους που υπήρχαν εκεί και το χειμώνα γέμιζαν νερό.

Πρόκειται για μία ιστορία που ξεκινάει από το μακρινό 1690, όταν η περιοχή, άρχισε να κατοικείται σταδιακά από χριστιανούς και συνεχίζεται κυρίως μετά το 1822, που τα Λακκώματα αναπτύχθηκαν εντυπωσιακά, έπειτα από την πυρκαγιά του 1820 και την καταστροφή διαφόρων συνοικιών της πόλης, κατά την πολιορκία της από τα στρατεύματα του Σουλτάνου.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον ξεχωριστό και αγαπημένο «μαχαλά» είναι αφιερωμένη φωτογραφική έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» (Σούτσου 26). Τίτλος της, «Λακκώματα: Ο μαχαλάς, η γειτονιά, οι άνθρωποί τους». Η έκθεση ανοίγει για το κοινό αύριο, Τετάρτη και θα παραμείνει επισκέψιμη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. 

Σοκάκια και άνθρωποι…

Τα σοκάκια και οι άνθρωποι της συνοικίας των Λακκωμάτων είναι οι πρωταγωνιστές των φωτογραφιών που περιλαμβάνει η νέα αυτή έκθεση την οποία παρουσιάζει το Ίδρυμα Γκανή. Όπως επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση, «είναι μία αγαπημένη συνοικία των ιστορικών, ερευνητών και  λογίων  της πόλης μας, που  με  τα  κείμενά  τους  περιέγραψαν την παρουσία της στη  διαδρομή  του χρόνου  με αγάπη  και  σεβασμό  τόσο για τους ανθρώπους της όσο και για την προσφορά της στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας στο πέρασμα του χρόνου».

Το Ίδρυμα κάνει λόγο για «μία γοητευτική συνοικία, όμορφη γειτονιά, αγαπημένο μαχαλά της πόλης μας», τους δρόμους και τις αλάνες του οποίου παρουσιάζει στους δημότες των Ιωαννίνων και όχι μόνο με την νέα αυτή έκθεση, με στόχο να τιμήσει την μέχρι σήμερα κοινωνική και πολιτιστική προσφορά των Λακκωμάτων στην πόλη και στους συμπολίτες. Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του Ιδρύματος Γκανή εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον Μιχάλη Αυδίκο, τέως Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Λακκωμάτων για την μεγάλη συμμετοχή  του στην  πραγματοποίηση της  έκθεσης και προς τον συλλέκτη  Δημήτρη  Βλάχο «για  την συνεργασία τους, για το  πολύτιμο υλικό που πρόσφεραν και  τους δύο δε για τα σημαντικά κείμενά τους». 

• Η αφιερωμένη στη συνοικία των Λακκωμάτων έκθεση φωτογραφίας του Ιδρύματος Γκανή θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09.00 έως 14.00 και Τετάρτη, ώρες 18.00 έως 21.00.