Παρήγγειλε 55 «έξυπνα» ποδήλατα ο Δήμος χωρίς μελέτη για το πού και πώς θα κυκλοφορούν!

on .

PODHLATA DHMOY 17 4 19

• Μπορεί οι περισσότεροι δρόμοι να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, όπως και οι υπάρχοντες λιγοστοί ποδηλατόδρομοι, ωστόσο ο Δήμος Ιωαννιτών… φροντίζει να αποκτήσει η πόλη σύγχρονο σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων! 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο απερχόμενος δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου, έχοντας στο πλευρό του τον Αντιδήμαρχο Έργων Γ. Αρλέτο, αναφέρθηκε στην υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων! Πρόκειται για μια… πονεμένη ιστορία, καθώς αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος να αποκτήσει, αλλά και να λειτουργήσει σωστά κοινόχρηστα ποδήλατα. Η πρώτη είχε γίνει το 2012, που η τότε Δημοτική Αρχή είχε προμηθευτεί κοινόχρηστα ποδήλατα, μέσω του προγράμματος Cyclo, αλλά η απόπειρα εκείνη είχε… στεφθεί με απόλυτη αποτυχία (!), καθώς με το πέρασμα των χρόνων δεν βρήκε ανταπόκριση από τους πολίτες. Μάλιστα όταν αργότερα τα ποδήλατα αποσύρθηκαν για να αναβαθμιστεί δήθεν το σύστημα, δεν επέστρεψαν ποτέ! 

55 ηλεκτρικά ποδήλατα!

Με την ελπίδα ότι σήμερα η προσπάθεια με τα ποδήλατα θα έχει καλύτερη τύχη, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ με το ποσό των 350.000 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό χθες, μέσω της σύμβασης, ο Δήμος θα προμηθευτεί συνολικά 55 ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα, εφοδιασμένα με έξυπνα συστήματα! Τα δύο από τα ποδήλατα αυτά θα είναι ειδικά για χρήση από άτομα με αναπηρίες. Ο ανάδοχος μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να εκπονήσει μελέτη εφαρμογής, από την οποία θα προκύψουν οι ακριβείς σταθμοί, οι χώροι δηλαδή που θα εγκατασταθούν τα ποδήλατα. 

«Ο Δήμος με τον τρόπο αυτό θέλει να συμβάλλει ώστε σταδιακά να αλλάξουμε τις συνήθειες μετακίνησης, ειδικά στο κέντρο της πόλης και την παραλίμνιο και να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τόσο το ποδήλατο όσο και το περπάτημα» τόνισε ο Δήμαρχος.

Σ’ αυτό φαίνεται πως… συνηγόρησε και το πρώτο βραβείο που απονεμήθηκε πρόσφατα στο Δήμο Ιωαννιτών για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κατά το έτος 2022 και στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος. Ωστόσο στην πράξη η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται ακόμη αρκετά πίσω σε δράσεις που μπορούν να κάνουν πράξη τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, όπως για παράδειγμα η επέκταση της χρήσης ποδηλάτου στο κέντρο. 

Το Πάρκο Πυρσινέλλα 

Εξάλλου, κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στην συμβασιοποίηση του πρώτου υποέργου της μεγάλης παρέμβασης στο Πάρκο Πυρσινέλλα που αφορά στις «έξυπνες» εφαρμογές. Πρόκειται για το υποέργο «έξυπνες εφαρμογές» με προϋπολογισμό περίπου700.000 ευρώ. O Δήμος Ιωαννιτών θα προβεί σε προμήθεια και εγκατάσταση των παρακάτω:

- Πέντε έξυπνοι σταθμοί ανάπαυσης (Smart Benches)

-Δύο έξυπνοι σταθμοί πληροφόρησης (Infokiosks)

- Μία έξυπνη διάβαση

- Μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας  για την ανάδειξη εκπαιδευτικών κήπων

- Ένα σύστημα έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης

- Ένα πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας για ανίχνευση πυρκαγιάς στο Πάρκο Πυρσινέλλα

- Σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points)

«Πρόκειται για μία κρίσιμη και σημαντική παράμετρο του μεγάλου έργου της ανάπλασης που θα παραδώσει στην πόλη έναν πραγματικό πνεύμονα. Με τις έξυπνες λύσεις γίνεται πιο φιλικό στον πολίτη και τον επισκέπτη ενώ παράλληλα θωρακίζεται από εκδήλωση φωτιάς» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Η υλοποίηση του έργου:

- Θα επιτύχει την αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό τόσο της άμεσης όσο και της ευρύτερης περιοχής παρέμβασης.

- Θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του Δήμου και τους επισκέπτες της περιοχής.

- Θα αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής.

- Θα συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 

Για τα Νομικά Πρόσωπα 

Ο Δημ. Παπαγεωργίου κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ρωτήθηκε για τις αλλαγές στη λειτουργία των νομικών προσώπων που επέρχονται με την ψήφιση του νέου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είπε οι αποφάσεις που θα ληφθούν για πιθανές εξαιρέσεις θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με τις επιλογές της νέας Δημοτικής Αρχής.

Μεθαύριο, Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θωμά Μπέγκα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το παρόν δημοτικό συμβούλιο και ως τις 15 Νοεμβρίου.