Στο Περιφ. Συμβούλιο το πρόστιμο για την υποβάθμιση του Λούρου!

on .

LOYROS DIEYTHETHSH KOITHS 17 11 22

• Κοινή εισήγηση «για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου, την προστασία των ποταμών και του οικοσυστήματός τους, με βάση την από 22/09/2023 οριστική έκθεση ελέγχου/ πράξη βεβαίωσης παράβασης των επιθεωρητών περιβάλλοντος για την εκτέλεση εργασιών στο Λούρο» ώστε να συζητηθεί στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο, κατέθεσαν με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου», «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» και «Ανυπότακτη Ήπειρος». 

Την εισήγηση αυτή δεν υπέγραψε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Ήπειρος Όλον», γεγονός που καυτηριάζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει «η παράταξη του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την υπογραφή της κοινής εισήγησης, αφαιρώντας την δυνατότητα της αντιπολίτευσης να υποχρεώσει το προεδρείο να δεχτεί την συζήτηση του θέματος με το 1/3 των περιφερειακών συμβούλων όπως ορίζει ο κανονισμός…».

Στην εισήγηση που υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι : Γ. Πρέντζας, Τ. Ζέκα, Κ. Κωτσαντής, Γ. Ζάψας, Ρ. Γκίζα, Θ. Κορωναίος, Χρ. Λέκκα, Δ. Σακαρέλης, Α. Σπέγγος, Δ. Τρομπούκης, Σπ. Ριζόπουλος, Ε. Νάνος, Ζ. Γαλατάς και Κ. Νουτσόπουλος, ασκούν δριμεία κριτική στην περιφερειακή αρχή «για την προχειρότητα, την αδιαφορία, τις ανυπόστατες δικαιολογίες, την προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, καθώς και για τη… «μάχη του αυτονόητου» που κλήθηκαν να δώσουν μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο σε σχέση με τους ισχυρισμούς περί ανομβρίας που διέκοψε τη ροή του ποταμού σε συγκεκριμένο τμήμα του».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, καλούν το περιφερειακό συμβούλιο μετά την έκδοση του πορίσματος των ελεγκτών περιβάλλοντος να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια που απώλεσε στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2022 για το θέμα του Λούρου και να αποφασίσει: 

1.Να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο το πρόστιμο των 181.871 € δεν θα βαρύνει τον Ηπειρωτικό λαό. 

2.Να τροποποιήσει το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό ώστε να περιληφθούν ολοκληρωμένες μελέτες για την οριοθέτηση και την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της λεκάνης απορροής του Λούρου κατά προτεραιότητα, καθώς και όλων των ποταμών της Ηπείρου. 

3.Να δοθεί οριστική λύση για τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του Λούρου στην κατεύθυνση τόσο προστασίας του ποταμού αλλά και των μονάδων από ενδεχόμενες πλημμύρες, όσο και προστασίας του εισοδήματος των ιδιοκτητών.

4.Να αξιοποιηθούν επιτέλους τα Σχέδια Διαχείρισης κινδύνων Πλημμύρας σε επίπεδο Υδατικού Διαμερίσματος για τις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας.

5.Να γίνει συντήρηση και αναβάθμιση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν υλοποιήσει τα δασαρχεία από την δεκαετία του 1950 και όπου χρειάζονται νέα τέτοια έργα να υλοποιηθούν…

6.Να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προξένησε, χωρίς φυσικά να επιβαρύνει το λαό με επιπλέον κόστος και νέες απευθείας αναθέσεις σε τεχνικά γραφεία…

7.Να συστήσει Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής αλλά σε αντίθεση με την Περιφέρεια Αττικής να την στελεχώσει και με αντίστοιχο προσωπικό για την σύνταξη μελετών και εκπόνηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου.

8.Να αναλάβει πρωτοβουλίες για εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων.

9.Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών να αναλάβει τη διαχείριση του έργου της αντιμετώπισης της ασθένειας των πλατάνων (κοπή & απομάκρυνση).