Αλληλέγγυος στον Φρ. Μπελέρη γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος

on .

SKOYKI TELNIS ALBANOS DHMOSIOGRAFOS

• Ο Τελνίς Σκούκι (Telnis Skuqi), που είναι ένας γνωστός δημοσιογράφος στην Αλβανία, αν και τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια ζει και εργάζεται στη Νορβηγία, όπου αναγκάστηκε, επί της ουσίας, να καταφύγει, λόγω των διώξεων και των απειλών, που υπέστη στη χώρα του, πήρε ξεκάθαρη θέση, από την πρώτη κιόλας στιγμή, υπέρ του φυλακισμένου δημάρχου Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρη. 

Για χρόνια δημοσιογράφος του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αλλά και μεγάλων Αλβανικών εφημερίδων (κάλυπτε την περιοχή της Νότιας Αλβανίας με έδρα το Αργυρόκαστρο), είναι  πάντοτε ψύχραιμος στη γραφή του, χωρίς να παρασύρεται από εθνικιστικά παραληρήματα, υπερασπίζεται μαχητικά το δίκαιο και προβάλλει την αλήθεια.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξήγησε ξεκάθαρα και θαρρετά, «γιατί είμαι με τον Φρέντι Μπελέρη». 

Έγραψε μεταξύ άλλων: «Με πλήρη πεποίθηση είμαι αλληλέγγυος στον Φρέντι Μπελέρη. Η φυλάκισή του, με βάση το εθνικό υπόβαθρο, αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των αξιών της ισονομίας και της ελευθερίας των ατόμων. Μέχρι στιγμής οι έρευνες έχουν δείξει ότι η σύλληψή του βασίστηκε σε αδύναμα και ελλειπτικά στοιχεία. Το να είσαι με τον Φρέντι Μπελέρη σημαίνει ότι είσαι με το μέρος της δικαιοσύνης και της ελευθερίας των ατόμων, ανεξάρτητα από το εθνικό τους υπόβαθρο».

Και προσθέτει: «Ο πρωτόγονος πατριωτισμός μιας μικρής αλβανικής ομάδας τείνει να δημιουργήσει διχασμό στην κοινωνία, εστιάζοντας περισσότερο στην εθνική καταγωγή, παρά στις ανθρώπινες αξίες ενός ατόμου. Αυτή η ομάδα, αντί να συμβάλλει στην ενότητα, δυστυχώς, προωθεί ένα στενό και περιορισμένο αφήγημα, υπονομεύοντας την διαφορετικότητα και τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων».

Ακόμη επισημαίνει ότι «παρ' όλο, που ο Φρέντι Μπελέρη δεν έχει καταδικαστεί σε σχέση με ποινική υπόθεση, πρωτόγονες ομάδες πατριωτών συνεχίζουν να απαγγέλλουν κατηγορίες, χωρίς ισχυρές αποδείξεις εναντίον του. Είναι σημαντικό οι διαδικασίες να βασίζονται σε γεγονότα και επαληθευμένα επιχειρήματα. Ο αληθινός πατριωτισμός πρέπει να θυμάται τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων και τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων κοινοτήτων, σε αντίθεση με στενοκέφαλες και περιορισμένες προσεγγίσεις». 

Ο κ. Σκούκι λέει το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, ο κ. Μπελέρης καταδιώκεται όχι για λόγους δικαιοσύνης, όπως είναι ο κύριος ισχυρισμός της Αλβανικής πλευράς, αλλά για αλλότρια πράγματα, κάτι, που όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται από την εξέλιξη της υπόθεσης.

Γι' αυτό και από τα ευρωπαϊκά φόρα προτρέπεται συνεχώς η κυβέρνηση της Αλβανίας να επιτρέψει την ορκωμοσία ως δημάρχου του Φρέντι Μπελέρη. Μάλιστα σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (το κατέθεσε η Ν.Δ. και υιοθετήθηκε), καλείται η Αλβανία να σεβαστεί τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Μαΐου και να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας οποιουδήποτε κατηγορουμένου, καθώς και και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα -νομοθετικά, διοικητικά ή άλλα- για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου, η οποία δεν σχετίζεται με δικαστικές διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι ο Τελνίς Σκούκι, που διαθέτει ευρύ πνεύμα και ανοιχτούς ορίζοντες, δεν εγκλωβίζεται σε σκοπιμότητες και εργάζεται για τη συμφιλίωση των λαών, είχε καταδικάσει διάφορες ανθελληνικές ενέργειες από ακραίους κύκλους στην Αλβανία. Αυτό ακριβώς, που χρειάζονται τα δύο γειτονική κράτη, είναι όχι εντάσεις αλλά διαστάσεις συνεργασίας, όχι εχθρότητα, αλλά φιλικότητα, όχι συγκρουσιακή, αλλά ειρηνική στάση και θέση. Έτσι θα μπορέσουν να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας και αρμονίας και να οικοδομήσουν ένα μέλλον εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης. 

HΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ