Ένα… βουνό ξερής βλάστησης «χάσκει» στους Αμπελόκηπους

on .

BLASTHSH KSERA AMPELOKHPOI

• Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να παρατηρείται στη λειτουργία του τομέα του Δήμου Ιωαννιτών που ασχολείται με το πράσινο, εν μέσω μάλιστα δυσμενών καιρικών συνθηκών που αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας της υπηρεσίας, η οποία παραμένει υποστελεχωμένη, είναι η κοπή μεγάλου όγκου βλάστησης στην περιοχή των Αμπελοκήπων, που συσσωρεύθηκε σε μικρή απόσταση από σπίτια και έχει αφεθεί εκεί εδώ και δύο εβδομάδες περίπου με αποτέλεσμα να ξεραθεί, προκαλώντας την ανησυχία των περιοίκων. Όπως καταγγέλλει ο κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου σε επιστολή που απευθύνει προς τον Δήμο και την Πυροσβεστική, την οποία κοινοποίησε και στον «Π.Λ.», είναι μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης φωτιάς εξαιτίας της ξερής αυτής μάζας που έχει γίνει πλέον εξαιρετικά εύφλεκτη.

H επιστολή

Στην επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο κ. Ευάγγ. Παπαϊωάννου αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για την ξηρή κομμένη βλάστηση στους Αμπελόκηπους:

«Ως δημότης του Δήμου Ιωαννιτών και κάτοικος διαμερίσματος στην οδό Γιάννη Ασπρίδη, στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων, διαμαρτύρομαι για την μη απομάκρυνση μεγάλου όγκου ξηρής, κομμένης βλάστησης, ο οποίος βρίσκεται, έως και σήμερα, σε πολύ μικρή απόσταση από την κατοικία μου. 

Η βλάστηση αυτή ήταν χλωρή, πριν κοπεί από  συνεργείο ελεγχόμενο από την αντίστοιχη Δημοτική Υπηρεσία, στις 08.08.2023. Σε διάστημα 2 - 3 ημερών μετά την κοπή της ξεράθηκε πλήρως, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς σε αυτό το σημείο, σε μεγάλο βαθμό. Παρά τα επανειλημμένα τηλεφωνικά αιτήματα μου στην αντίστοιχη Δημοτική Υπηρεσία, σχετικά με την αναγκαιότητα απομάκρυνσης αυτής της εύφλεκτης φυτικής μάζας, αυτή παραμένει έως και σήμερα στο σημείο, δυστυχώς. Να σημειωθεί πως στην μικρή πολυκατοικία, στην οποία διαμένω μαζί με την οικογένειά μου, υπάρχουν ακόμη έξι διαμερίσματα, τα οποία κατοικούνται, επίσης. 

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μου, ως συνειδητοποιημενος ενεργός πολίτης, να μειώσω την συγκεκριμένη επικινδυνότητα, κατέβρεξα αυτή τη φυτική μάζα με μεγάλη ποσότητα νερού. Ατυχώς, αυτός ο τρόπος δεν απέδωσε, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και της μορφής της βλάστησης. Το νερό εξατμιζόταν πλήρως, σε μικρό χρονικό διάστημα. 

   Ολοκληρώνοντας,  είναι λυπηρό και πολύ επικίνδυνο για την πυρασφάλεια των κατοίκων αυτής περιοχής να υφίσταται μια τέτοια, απαράδεκτη κατάσταση... Λαμβάνοντας υπόψη, μάλιστα, τις τραγικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στην χώρα μας, αυτό το καλοκαίρι... Επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος μου, ώστε να προστατεύσω την οικογένειά μου, αλλά και τους συμπολίτες μου στη περιοχή αυτή, από την συγκεκριμένη επικίνδυνη κατάσταση...».