350 σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο για το 16ο Συνέδριο Χημείας στα Γιάννενα

on .

PANEPISTHMIO GLYPTO

• Στο προσκήνιο της παγκόσμιας Χημείας θα βρεθεί η περιοχή μας για ένα τετραήμερο (11 έως 14 Ιουνίου), με το 16ο Διεθνές Συμπόσιο Εφαρμοσμένης Βιο - ανόργανης Χημείας (16-ISABC) που θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Πρόκειται για μια επιστημονική συνάντηση, με 80 κορυφαίους προσκεκλημένους ομιλητές από πανεπιστήμια διεθνούς κύρους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Τόκιο, το Πεκίνο και τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, την Νότια Κορέα αλλά και την Νότια Αφρική, το Μεξικό και φυσικά όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις. Θα παρουσιαστούν περισσότερες από 280 επιστημονικές εργασίες, ενώ η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τους 350 συνέδρους από όλο τον κόσμο. 

Το Συμπόσιο θα καλύψει όλους τους κλάδους της σύγχρονης εφαρμοσμένης βιοανόργανης χημείας με συνεδρίες σχετικά με Μέταλλα στην Ιατρική και τη Βιολογία, Μεταλλομική, Δομές Μεταλλοπρωτεϊνών, Αλληλεπίδραση μετάλλων με RNA, DNA ή πρωτεΐνες, Βιοανόργανα Βιοϋλικά,  Βιομιμητική και Βιοεμπνευσμένη Βιοανόργανη Χημεία και Μετατροπή Ενέργειας, Τοξικολογία μετάλλων και μέταλλα στο περιβάλλον και Βιοφυσικές, Βιοχημικές και Φασματοσκοπικές Μέθοδοι στη Βιοανόργανη Χημεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας του Πανεπ. Ιωαννίνων Δρ. Σωτήρη Χατζηκακού και την Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής Δρ. Χριστίνα Μπαντή οι επιστήμονες σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της εφαρμοσμένης βιο-ανόργανης χημείας, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, και να αποδείξουν την ικανότητά τους να συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης. 

Στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος η Ελληνική Εταιρεία Βιουλικών θα παρουσιάσει τις τελευταίες καινοτομίες στο αντικείμενό της. Το 16ο ISABC θα επιβραβεύσει τις καλύτερες επιστημονικές εργασίες με βραβεία από διεθνώς αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως η Βασιλική Ακαδημία Χημείας της Μεγάλης Βρετανίας και από έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το περιοδικό Βιολογικής Ανόργανης Χημείας, το περιοδικό Ανόργανης Βιοχημείας και το Διεθνές Περιοδικό Μοριακών Επιστημών. 

Ας σημειωθεί ότι το επιστημονικό συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Νικόλαου Χατζηλιάδη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές ο Καθηγητής άφησε το στίγμα του στον τομέα της Βιολογικής Χημείας και ιδιαίτερα της Βιο-ανόργανης Χημείας. Με το έργο του, είχε συμβάλει σημαντικά στην επιστημονική κοινότητα και ενέπνευσε πολλούς νέους ερευνητές να ασχοληθούν με αυτόν τον σημαντικό τομέα. Ήταν γνωστός για την αφοσίωσή του στην επιστήμη και την έρευνα, καθώς και για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 11 Ιουνίου και ώρα 6.30 μ.μ. με χαιρετισμό επισήμων και φορέων του τόπου και με ψυχαγωγικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων και την Καμεράτα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Το 16ο ISABC τελεί υπό την αιγίδα Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Ιωαννιτών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευρωπαϊκής Χημικής Εταιρείας και Ένωσης Ελλήνων Χημικών.