Προβλήματα με την «Τράπεζα Θεμάτων» χθες στις ενδοσχολικές εξετάσεις

on .

EKSETASEIS PANELLADIKES 1

• Μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκαν χθες οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας, καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα της «Τράπεζας Θεμάτων», με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν μεγάλες καθυστερήσεις και να προκληθεί αναστάτωση στη σχολική κοινότητα. Με καθυστέρηση έγραψαν χθες εξετάσεις και αρκετοί μαθητές των Ιωαννίνων, ενώ σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή του προγράμματος σε όσα σχολεία δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Επίθεση «χάκερ»

Σύμφωνα με επίσημη κοινή ενημέρωση των Υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι χθεσινές καθυστερήσεις οφείλονται σε επίθεση χάκερ στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS). Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του».

Η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών, διαδικασία όμως που έγινε σταδιακά.

Πάντως το Υπουργείο, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε ότι οι μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν χθες, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν χθες, θα εξεταστούν σήμερα Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν αύριο Τετάρτη.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν χθες, επίσης θα εξεταστούν σήμερα Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.

Οι πανελλαδικές 

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς η αρχή γίνεται μεθαύριο, Πέμπτη με τα ΕΠΑΛ και μια μέρα αργότερα, την Παρασκευή, την σκυτάλη θα πάρουν οι μαθητές των Γενικών Λυκείων. Οι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη των εξετάσεων, διεκδικώντας μια από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή την χθεσινή εμπλοκή και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους χιλιάδες υποψηφίους, ξεκαθάρισε ότι το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου, ενώ οι βάσεις περί τα τέλη Ιουλίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ, με τη μόνη αλλαγή φέτος ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.