Το Κασκαβάλι Πίνδου στα Προϊόντα Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

on .

SYNENTEYKSH TYPOY KASKABALI

• Αίσια ήταν η έκβαση της προσπάθειας που κατέβαλε η Περιφέρεια Ηπείρου για την αναγνώριση του παραδοσιακού τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). 

Συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση «έγκρισης» του ΠΓΕ, για το «Κασκαβάλι Πίνδου», με ένα τρίμηνο περιθώριο για υποβολή τυχόν ενστάσεων πριν την οριστική έγκριση. Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή).

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την θετική αυτή εξέλιξη προχωρά - σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης- στην προβολή του παραδοσιακού προϊόντος μέσω της παραγωγής γεύσεων. 

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας που είχε αναληφθεί από την Περιφέρεια, για να υπογραμμίσει ότι το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν ποιότητας που παράγονταν  στην περιοχή μας από νομάδες κτηνοτρόφους. 

Συνεχίζοντας, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη από 25 περίπου τοπικά εστιατόρια προκειμένου να παράξουν συνταγές με βάση το κασκαβάλι, ευχαριστώντας τον σεφ κ. Βασίλη Λαγό ο οποίος ήδη παρουσίασε ανάλογες συνταγές στην τηλεόραση  ΕΡΤ.   

Παράλληλα ανέφερε ότι το «κασκαβάλι» με την ένδειξη ΠΓΕ θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Πίνδο. 

Τέλος ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον Καθηγητή Σ. Χαρουτουνιάν και το Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης που στήριξε την όλη προσπάθεια. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «αυτό είναι μια εξέλιξη της γαστρονομίας της Ηπείρου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δική μας γαστρονομία, ώστε τα Γιάννενα πέρα από τα τουριστικά αξιοθέατα να γίνουν και γαστρονομικός τουρισμός».

Ο σεφ Ανδρέας Λαγός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό για όλους να μάθουν την ιστορία για όλα τα τοπικά προϊόντα, ειδικά δε για το κασκαβάλι να γνωρίζουν και τη διατροφική του αξία. «Πιστεύω ότι τα ελληνικά προϊόντα αξίζουν μια σπουδαία θέση, ίσως και την πρώτη θέση γενικά στο χάρτη με τα παγκόσμια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας», σημείωσε. 

Η Διευθύντρια του Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων Ιωαννίνων Ευθυμία Κονδύλη αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπονήθηκε, ώστε να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος, που περιλαμβάνει τα όρια της σύστασης και της τεχνολογίας παραγωγής αυτού του τυριού.