Ομόφωνο ΟΧΙ του Δήμου Δωδώνης σε μικρό υδροηλεκτρικό στο Ασπροχώρι

on .

DHMARXEIO DODONHS

• Δεν πείστηκε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης και τάχθηκε ομόφωνα αρνητικά στην παροχή γνωμοδότησης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για το μικρό υδροηλεκτρικό, ισχύος 1,78KW επί του ποταμού Τύρια στο Ασπροχώρι.

Μάλιστα σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρ. Ντακαλέτση η συγκεκριμένη ΜΠΕ περιλαμβάνει «πλήθος αντιφάσεων, σοβαρών παραλείψεων, αυθαίρετων υποκειμενικών συμπερασμάτων», και για τους λόγους αυτούς, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο την απόρριψη της μελέτης.

Σύμφωνα με σημεία της εισήγησης του Δημάρχου στη ΜΠΕ του έργου:

-Δεν καταγράφονται, αναλύονται και αξιολογούνται βασικά στοιχεία της περιοχής εγκατάστασης του έργου, συνεπώς δεν ελήφθησαν υπόψη ή και υποεκτιμήθηκαν αρκετές από τις αναμενόμενες επιπτώσεις του έργου στο ανθρωπογενές αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

- Η παλαιότητα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των παροχών, μεταξύ αυτών και της οικολογικής παροχής που κατά τη μελέτη θα ανέρχεται στα 200 λίτρα ανά δευτερόλεπτο (!) - ποσότητα νερού που προφανώς δεν υπάρχει - καθώς το κλίμα γίνεται πιο θερμό, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων μεταβάλλονται, η εξάτμιση των υδάτων αυξάνεται, συνηγορεί για την πλημμελή εκπόνηση της μελέτης αλλά και του ίδιου του σχεδιασμού του έργου και της ενεργειακής αλλά και οικονομικής βιωσιμότητάς του.

- Οι θέσεις, αυτή των μετρήσεων και αυτή της υδροληψίας, είναι σε δύο διαφορετικά υπόγεια υδατικά συστήματα, σε απόσταση 25,6 χλμ., σε ευθεία γραμμή, με διαφορετικά μορφολογικά- γεωλογικά – τεκτονικά και υδρογεωλογικά στοιχεία και δεν είναι δυνατόν οι μετρήσεις της μίας θέσης, να αποδώσουν εκτιμήσεις παροχών της άλλης που να είναι ρεαλιστικές.

Την αντίθεσή του εξέφρασε στη συνεδρίαση και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Τόκας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα ρέματα της περιοχής έχουν νερό τον μισό χρόνο, ενώ ακόμη και σε περιόδους βροχών το νερό είναι λιγοστό. Ο Τυριώτικος ποταμός εφέτος ήταν «ξηρός» για έξι μήνες».

Το «παρών» στη συνεδρίαση, τασσόμενοι κατά της κατασκευής του έργου, έδωσαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροχωρίου κ. Αναστάσιος Μπέλλος και ο κ. Νεκτάριος Χήτος, πρόεδρος της Αδελφότητας Ασπροχωριτών Ιωαννίνων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Ασπροχωριτών Αθηνών.