Χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη όσοι δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους

on .

IATRIKA ERGALEIA

• Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι, αλλά και μέλη της οικογένειάς τους. 

Ας σημειωθεί ότι η Διοίκηση του Οργανισμού έχει προχωρήσει στην παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας όλων των μη μισθωτών έως και το τέλος Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, με διάταξη που πέρασε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής ποσού που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας –σωρευτικά για το έτος 2022– θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Εφόσον αυτό δεν συμβεί, ο άμεσα ασφαλισμένος αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του που ασφαλίζονται έμμεσα στον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, θα μείνουν χωρίς παροχές υγείας, δηλαδή χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Βέβαια, από την επόμενη χρονιά, για να διατηρήσει την ασφαλιστική του ικανότητα κάποιος μη μισθωτός θα πρέπει είτε να μην έχει χρέη, δηλαδή να έχει καταβάλει το σύνολο των εισφορών τόσο για υγεία, όσο και για σύνταξη (κύρια αλλά και επικουρική ή εφάπαξ όπου ισχύει), είτε να έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, την οποία και θα εξυπηρετεί.