Παράσταση διαμαρτυρίας χθες για ασφαλή σχολεία στα Γιάννενα

on .

PROTYPO ZOSIMAIS DIAMARTYRIA 24 5 23

• Τα αιτήματα σχετικά με την ασφάλεια των υποδομών και την αποκατάσταση του αθλητικού εξοπλισμού που αφορούν το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας, στο οποίο τέλη Μαρτίου μαθητής τραυματίστηκε όταν υποχώρησε τμήμα της περίφραξης, κατέθεσε χθες στο δήμαρχο Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, στα πλαίσια της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε έξω από το Δημαρχείο και στην οποία το «παρών» έδωσαν δεκάδες γονείς και μαθητές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή κινητοποίηση συνέπεσε χρονικά με την υπογραφή σύμβασης έργου που αφορά παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια της πόλης (σχετικά στη σελ. 2).

Στη συνάντηση στην οποία ακόμη παρέστησαν μέλη του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών του σχολείου, όπως επίσης και εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων Ν. Ιωαννίνων, ο Σύλλογος εξέφρασε και προφορικά στον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τη δυσαρέσκεια και την έντονη ανησυχία των γονέων, οι οποίοι, όπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση, δύο μήνες μετά το σοβαρότατο ατύχημα της 29/3 και τις σχετικές δεσμεύσεις του Δημάρχου, διαπιστώνουν ότι:

- Πέραν κάποιων αρχικών «μπαλωμάτων» στην περίφραξη, το θέμα αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και ενημέρωση, παρά τις συνεχείς οχλήσεις από το σχολείο.

- Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών 07/04/2023, δεν υπάρχει οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν υπάρχει μελέτη πυροπροστασίας, δεν υπάρχει πιστοποίηση αντισεισμικής ικανότητας, δεν προβλέπονται έργα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους και δεν είναι καν γνωστό στον Δήμο αν και πώς το ακίνητο και το κτίριο έχουν παραληφθεί.

- Στις 10/04/2023 αφαιρέθηκαν μπασκέτες και τέρματα από την αυλή χωρίς να έχει κοινοποιηθεί στο σχολείο σχετική έκθεση ελέγχου από την οποία να προκύπτει η ακαταλληλότητά τους.

- Οι υπηρεσίες του Δήμου αντιμετωπίζουν τις οχλήσεις του σχολείου και του Συλλόγου «γραφειοκρατικά» χωρίς να παρέχουν κανονική ενημέρωση για τις λύσεις που επεξεργάζονται.

Ο Σύλλογος ζήτησε εντός του καλοκαιριού να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες έτσι ώστε να καταστεί η περίφραξη του σχολείου ασφαλής και να αντικατασταθούν οι μπασκέτες και τα τέρματα, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση του δημάρχου. Επίσης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη χρήση των σχολικών κτιρίων χωρίς να υπάρχουν άδειες και πιστοποιήσεις αντισεισμικής ικανότητας και πυροπροστασίας. 

Μετά από δύο χρόνια!

Από την ανακοίνωση του Συλλόγου εντύπωση προκαλούν τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος για τον αθλητικό εξοπλισμό του σχολείου, καθώς μπασκέτες και τέρματα αφαιρέθηκαν μετά από έλεγχο του φορέα τεχνικού ελέγχου και πιστοποίησης TÜV που πραγματοποιήθηκε το 2021. Ωστόσο, ο Σύλλογος εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η αφαίρεση έγινε δύο χρόνια μετά τον σχετικό έλεγχο και δη την άνοιξη του 2023. Γεγονός που σημαίνει -όπως τονίζει- ότι για δύο ολόκληρα χρόνια ο αθλητικός αυτός εξοπλισμός χρησιμοποιείτο ενώ ήταν ακατάλληλος και αυτό το γνώριζαν οι υπηρεσίες του Δήμου! 

Για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για την αποκατάσταση του αθλητικού εξοπλισμού, καθώς ο χώρος της αυλής στον οποία ήταν εγκατεστημένος ανήκει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπως διαπιστώθηκε μετά το ατύχημα! Σχετικά με αυτή την πτυχή του θέματος, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητηθεί με τη Μητρόπολη, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες. 

Σχετικά με τις άδειες και πιστοποιήσεις αντισεισμικής ικανότητας και πυροπροστασίας, ο Δήμαρχος απάντησε ότι πρόκειται να δρομολογηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα και ότι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο και τη Δημοτική Αρχή, χωρίς όμως να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.