Αιτήσεις για δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο σε όλα τα παιδιά 6 - 12 ετών

on .

ODONTIATROS PAIDI

• Τέθηκε χθες σε εφαρμογή, μέσω του vouchers.gov.gr, το πρωτοποριακό πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής «Dentist Pass», το οποίο αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν την φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον. 

Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε: Έλεγχο στοματικής υγιεινής, Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών, Φθορίωση, Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής.

Αιτήσεις

Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.  Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή ξεκίνησε χθες για τα ΑΦΜ που έληγαν σε 1 και 2, ενώ σήμερα, Πέμπτη σειρά παίρνουν τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3, αύριο Παρασκευή όσα λήγουν σε 4, τη Δευτέρα, 29 Μαΐου όσα λήγουν σε 5, την Τρίτη 30/6, όσα λήγουν σε 6, την Τετάρτη 31/6 όσα λήγουν σε 7, την Πέμπτη, 1 Ιουνίου όσα λήγουν σε 8, την Παρασκευή 2 Ιουνίου όσα λήγουν σε 9 και τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου όσα λήγουν σε 0.

Ας σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν θα κλείνει για τα ΑΦΜ που έχουν προηγηθεί.

Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ μπορεί να γίνεται από την Τρίτη 6 Ιουνίου για όλα τα ΑΦΜ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου. 

Η διαδικασία

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος.