«Ενστάσεις» από το Μπιζάνι για τον νέο κυκλικό κόμβο!

on .

KOMBOS

• Το έργο της κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας στο ύψος του Μπιζανίου συζήτησε το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας σε πρόσφατη συνεδρίασή του, στο πλαίσιο της οποίας διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις κυρίως για το μέγεθος του έργου και των παράπλευρων παρεμβάσεων. Την ευθύνη κατασκευής του κόμβου έχει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Μεταξύ άλλων το Τοπικό Συμβούλιο Μπιζανίου συμφώνησε ότι το συγκεκριμένο έργο διχοτομεί το χωριό απομονώνοντας από τη μία πλευρά τις κατοικίες, το Δημοτικό Σχολείο, τον δρόμο για τα οχυρά και επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά του δρόμου θα βρίσκεται μέρος των κατοικιών, το Ηρώο Μπιζανομάχων, το Γυμνάσιο, η Εκκλησία, το νεκροταφείο και επιχειρήσεις όπως ο φούρνος, το φαρμακείο, καταστήματα εστίασης αλλά και καλλιεργήσιμα κτήματα. 

Τι προτείνει

Για να αποφευχθούν τα προβλήματα το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας διατύπωσε μία σειρά από προτάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει εφικτές και ρεαλιστικές. Μεταξύ άλλων, προτείνει να παραμείνουν οι υπάρχοντες παράπλευροι δρόμοι διπλής κατεύθυνσης, να κατασκευαστούν δύο υπόγειες διαβάσεις πεζών, μία μπροστά στο καφενείο του Μπιζανίου και μία στη διασταύρωση με το Επισκοπικό, να γίνει επίσης μία υπέργεια διάβαση όπως προβλέπεται από το μελέτη του έργου, να τοποθετηθούν διάφανα ηχοπετάσματα στο ανυψωμένο τμήμα του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα διέρχεται μέσα από κατοικημένη περιοχή και να υπάρξει πρόβλεψη για προσέγγιση του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ. 

Παράλληλα, επειδή θα υπάρξουν κυκλοφοριακές αλλαγές και ένα μέρος της κίνησης των οχημάτων θα διοχετευτεί στο εσωτερικό δίκτυο του Μπιζανίου, που, όπως επισημαίνει το Τοπικό Συμβούλιο, δεν πληροί τις προδιαγραφές, ζητάει να γίνει τουλάχιστον σαφής οριοθέτηση και ασφαλτόστρωση του δρόμου στη θέση «Αμπέλια». 

Υπόμνημα κατοίκων

Σημειώνεται ότι κάτοικοι του Μπιζανίου έχουν υπογράψει υπόμνημα διαμαρτυρίας επί του περιεχομένου του φακέλου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του κυκλικού κόμβου στην περιοχή, το οποίο κατατέθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο.

Σ’ αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η θέση κατασκευής του κυκλικού κόμβου στην είσοδο προς το χωριό είναι εντελώς ακατάλληλη καθώς θα χωρίσει το Μπιζάνι στα δύο. «Ένα ιστορικό χωριό σαν το Μπιζάνι θα πρέπει να το σεβαστούμε και να δημιουργούμε καλαίσθητα έργα και όχι να το γεμίζουμε με τοιχία αντιστήριξης, τσιμέντα και μπετόν να το κόβουμε στα δύο τώρα μάλιστα που η κίνηση των αυτοκινήτων επί της Εθνικής Οδού έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της λειτουργίας της Ιόνιας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Οι υπογράφοντες κάτοικοι ζητούν, ανάμεσα στα άλλα, να μετατοπιστεί ο κυκλικός κόμβος από την είσοδο του χωριού ώστε να μη χρειαστεί ανύψωση της Εθνικής Οδού, να μην κατασκευαστεί δεύτερη λωρίδα κυκλοφορίας και η κεντρική νησίδα που είναι σχεδιασμένες για το συγκεκριμένο οδικό τμήμα και να δημιουργηθούν δύο διαβάσεις για την εξυπηρέτηση κατοίκων, ζώων και οχημάτων.