«Σάρκα και οστά» παίρνει άμεσα το Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι!

on .

KALPAKI MNHMEIO PARKO ISTORIAS

• Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή του Πωγωνίου έργο, τόσο σε επίπεδο συμβολικό όσο και σε πρακτικό. Ο λόγος για το «Πάρκο Ιστορίας» στο Καλπάκι που προωθεί ο Δήμος Πωγωνίου ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.

Βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων του Έπους του 1940 Μνημείο Πεσόντων, έργο που θα αντλήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησής του από τη Βουλή, με βάση παλιότερη δέσμευση του Προέδρου της Κώστα Τασούλα. Το μνημείο θα κατασκευαστεί στη θέση «Βουρλιάσος» στο Καλπάκι. 

Έργο 1,25 εκατ. ευρώ

Η σχετική μελέτη με τίτλο «Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι - Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος» εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πωγωνίου και έχει προϋπολογισμό 1.25 εκατ. ευρώ. Από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου το μεγαλύτερο ποσό, 793.600 ευρώ, θα διατεθεί από τη Βουλή και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Πιο αναλυτικά, στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστεί μνημείο για τους 13.976 πεσόντες του έπους του 1940 σε δημόσια δασική έκταση του Δήμου Πωγωνίου, στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή. Ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία και βοηθητικούς χώρους. 

Όπως έκανε γνωστό χθες ο Δήμος, το Μνημείο Πεσόντων αποτελεί σύνθεση 117 κύβων επί των οποίων εδράζονται 468 μαρμάρινες πλάκες, μία σε κάθε πλευρά των κύβων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλα τα ονόματα των πεσόντων.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «το Μνημείο Πεσόντων σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή, την Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940  και το υπό μελέτη νέο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου στοχεύουν στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής καθώς και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Στα χώματα του Δήμου μας γράφτηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας και με το συγκεκριμένο έργο αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και πεσόντες του Έπους του ’40, διατηρώντας παράλληλα την ανάμνηση της ιστορικής μάχης του Καλπακίου, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας και ανάπτυξης του ευρύτερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».