Στην τελική ευθεία και για τις πανελλαδικές εξετάσεις

on .

EKSETASEIS PANELLADIKES

• Μπορεί το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο να είναι στραμμένο στις κάλπες που θα στηθούν στις 21 Μαΐου, με τους υποψηφίους βουλευτές να έχουν ριχτεί για τα καλά στη μάχη του «σταυρού», όμως τη δική τους μάχη -και μάλιστα πολύ σημαντική- θα δώσουν λίγες μέρες αργότερα χιλιάδες απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου για μια θέση στα Πανεπιστήμια. Η προετοιμασία των μαθητών βρίσκεται στην κορύφωσή της αυτή την περίοδο, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα κάνουν πρεμιέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις.   

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη, 1 Ιουνίου με τα ΕΠΑΛ, ενώ μια μέρα αργότερα στις 2 Ιουνίου τη σκυτάλη θα πάρουν τα Γενικά Λύκεια (αναλυτικά το πρόγραμμα στη συνέχεια).

Τα μαθήματα στα Λύκεια θα τελειώσουν την Πέμπτη 18 Μαΐου ενώ οι ενδοσχολικές εξετάσεις ξεκινούν την Τρίτη 23 Μαΐου. Η Α’ και Β’ Λυκείου θα τελειώσουν στις 15 Ιουνίου, ενώ οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, από 23 έως 30 Μαΐου.

Τα Γυμνάσια θα κλείσουν την Τρίτη, 30 Μαΐου και αμέσως μετά ξεκινούν οι εξετάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου.

Βαθμολογίες και βάσεις…

Διευκρινίσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις έδωσε ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ανέφερε ότι «τέλος Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων των γενικών και των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν αρχές Ιουλίου». Σχετικά με τις βάσεις, ο κ. Κόπτσης είπε ότι «ευελπιστούμε μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε και τις βάσεις εισαγωγής». Όπως είπε, στόχος είναι να βγουν τουλάχιστον στην ίδια ημερομηνία με πέρυσι αν όχι νωρίτερα. «Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους» επεσήμανε. 

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο κ. Κόπτσης σημείωσε ότι, όπως ισχύει το ποσοστό το οποίο δίνουν οι Σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα, η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος εισάγονται περίπου με 7 βαθμολογία, ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις Σχολές και να αποφοιτά μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη Σχολή», υποστήριξε ο κ. Κόπτσης. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες, ενώ τόνισε πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη Σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.  

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Όσον αφορά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

-Στα Γενικά Λύκεια η αρχή θα γίνει την Παρασκευή, 2 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Την Τρίτη, 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

Την Πέμπτη, 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

- Στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων που είναι η Πέμπτη, 1 Ιουνίου θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Και ακολουθούν:

Σάββατο, 3 Ιουνίου: Μαθηματικά (Άλγεβρα)

Τετάρτη, 7 Ιουνίου: Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Παρασκευή, 9 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Σάββατο, 10 Ιουνίου: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών.

Τρίτη, 13 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα.

Παρασκευή, 16 Ιουνίου: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων. 

Τα Ειδικά Μαθήματα

Αμέσως μετά τις εξετάσεις στα μαθήματα Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ), οι υποψήφιοι αναμένεται να εξεταστούν στα Ειδικά Μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.

Στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Ακολουθούν: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).