Δεκάδες πολίτες ενημερώθηκαν για την καρδιακή ανεπάρκεια!

on .

KARDIAKH ANEPARKEIA EKDHLOSH NAKA

Δεκάδες Γιαννιώτες όλων των ηλικιών, κυρίως όμως άνθρωποι μεγαλύτεροι, προσήλθαν χθες στον πεζόδρομο της Μιχ. Αγγέλου όπου ενημερώθηκαν από γιατρούς και νοσηλευτές της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τα συμπτώματα, τους τρόπους πρόληψης αλλά και την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, μίας νόσου που στις μέρες μας κάνει την εμφάνισή της όλο και πιο συχνά. 

Αυτή ήταν η τρίτη χρονιά που έγινε στα Γιάννενα ενημερωτική δράση από τη Β΄ Καρδιολογική, η οποία λειτουργεί και ειδικό Ιατρείο για την καρδιακή ανεπάρκεια. Η πρωτοβουλία εντάχθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας καρδιακής ανεπάρκειας και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η Κατερίνα Νάκα

«Έχουμε βγει στην πόλη με στόχο να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία ως ασθένεια είναι πολύ συχνή, ειδικά σε πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ, καθώς γηράσκει η κοινωνία μας, θα συναντήσουμε όλο και περισσότερους ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο», τόνισε σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Καρδιολογίας του Π.Γ.Ν.Ι. Κατερίνα Νάκα. Έδωσε, ωστόσο και μία αισιόδοξη «νότα», σημειώνοντας πως «με την πρόοδο της επιστήμης έχουμε πλέον τρόπους αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας, όμως το πιο σημαντικό, εκείνο που μας αφορά όλους, είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προλάβουν την ασθένεια».

Ιατρεία - Εργαστήρια

Ο σύγχρονος στρεσογόνος τρόπος ζωής, η διατροφή, η απουσία άσκησης, το κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με την κ. Νάκα. Παράλληλα, ερωτηθείσα σχετικά με το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας που λειτουργεί στο πλαίσιο πλέον μίας ειδικής Μονάδας που έχει ως αντικείμενό της τη συγκεκριμένη νόσο στη Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι., υπογράμμισε πως είναι το μοναδικό του είδους του στη Δυτική Ελλάδα. 

Πρόκειται για εξωτερικό Ιατρείο που βλέπει ασθενείς με καλά ρυθμισμένο πρόβλημα ανεπάρκειας. Εκτός από αυτούς, όμως, υπάρχουν στην Κλινική και πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς με βαριά ανεπάρκεια, προσέρχονται ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι εξετάζονται στο εξωτερικό  ιατρείο, ενώ λειτουργούν επίσης ειδικό εργαστήριο όπου το προσωπικό της Κλινικής κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, αλλά και ιατρείο το προσωπικό του οποίου αναζητά κληρονομικά καρδιακά νοσήματα. «Προσπαθήσαμε αυτά τα χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας και το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας που έχει γίνει πλέον πολύ μεγάλο, να πλαισιωθεί από άλλα πολύ σημαντικά ιατρεία», σημείωσε η διακεκριμένη καθηγήτρια Καρδιολογίας του Π.Γ.Ν.Ι..

Υπηρεσίες επιπέδου

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις υπηρεσίες που προσφέρει γενικότερα σήμερα το Πανεπ. Νοσοκομείο, η Κατερίνα Νάκα ανέφερε πως ανταποκρίνεται άριστα στις ανάγκες. «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι πυλώνας υγείας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες, κάνοντας πράγματα που δεν κάνουν πολλά άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι και για τα δύο Νοσοκομεία μας και ειδικά για το Π.Γ.Ν.Ι. που επιτελεί επίσης εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο», σημείωσε. Όσο για την περίοδο της πανδημίας, η Κατερίνα Νάκα εξέφρασε την άποψη ότι το Π.Γ.Ν.Ι. δεν έμεινε πίσω χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει προσπάθεια για την ενίσχυσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να ενισχυθούν και άλλο οι υπηρεσίες που προσφέρει και να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητά τους. 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ