Υπογράφηκε η Πατριαρχική Πράξη για την αγιοκατάταξη του εκ Ζίτσας Ιερεμία Α’

on .

BARTHOLOMAIOS PLIAKOS FANARI 4 5 23

Με την υπογραφή των προβλεπόμενων Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων ολοκληρώθηκε η αγιοκατάταξη του καταγόμενου από τη Ζίτσα Πατριάρχη Ιερεμία Α΄. Η υπογραφή έγινε την περασμένη εβδομάδα στον Πατριαρχικό Ναό στην Κωνσταντινούπολη, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και παρουσία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, του Δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου και αντιπροσωπείας από το Δήμο. 

Με αφορμή την εκδήλωση χθες προέβησαν σε δηλώσεις ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης. 

«Για το Δήμο μας  αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευλογία η αγιοποίηση του Πατριάρχη Ιερεμία Α’ ο οποίος καταγόταν από τη Ζίτσα» ανέφερε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, με τον κ. Μάξιμο, να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο που έκανε δεκτό το αίτημα για την αγιοποίηση του Πατριάρχου Ιερεμία. «Πλέον -πρόσθεσε- κάθε χρόνο στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα κοιμήσεως του Αγίου, θα εορτάζουμε τη μνήμη Του και θα έχουμε θρησκευτική πανήγυρη. Μάλιστα θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Δήμο και τις διαδικασίες προκειμένου ο Άγιος Ιερεμίας να είναι πολιούχος του Δήμου Ζίτσας για να τιμάται ιδιαιτέρως από το Δήμο και πανδήμως από όλο το λαό».    

Ο Δήμαρχος Ζίτσας αναφερόμενος στην εμπειρία που αποκόμισε η αντιπροσωπεία του Δήμου από την τελετή και την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τόνισε ότι: «Με ταπεινότητα και σεμνότητα, συμμετείχαμε σε αυτό το μοναδικό γεγονός για τον τόπο μας εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη και τον απέραντο σεβασμό μας στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Σεβασμιότατους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στον Άγιο Ιερεμία».

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο Βίο και την προσωπικότητα του Πατριάρχη Ιερεμία Α΄ τόνισε: «Ο Άγιος Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Α’ (1522-1546) αφιέρωσε εαυτόν πλήρως εις την διακονίαν της Εκκλησίας, εις μίαν δυσχερεστάτην διά τα καθ’ ημάς περίοδον. Επετέλεσε μοναδικόν και πολυδιάστατον εκκλησιαστικόν έργον, διέσωσεν αλώβητον την Ορθόδοξον πίστιν εκ των ποικίλων απειλών, εστήριξε τον Οικουμενικόν Θρόνον, συνέβαλεν εις την αναγέννησιν του μοναχισμού, επλούτισε το Άγιον Όρος διά της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Όντως, υπήρξεν υπόδειγμα ανθρώπου του Θεού και κατεγράφη ενωρίς εις την συνείδησιν της Εκκλησίας ως Άγιος». 

Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Ζίτσας συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Ράδος  και ο Δημοτικός Σύμβουλος Περικλής Γρίβας. Μετείχαν επίσης και υπέγραψαν τις Πατριαρχικές, Συνοδικές Πράξεις τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.