Πολλές ενστάσεις για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της Λίμνης

on .

GIANNENA NHSI LIMNH

• Σε πολλές και ουσιαστικές παρατηρήσεις προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά την Παμβώτιδα και που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.   

Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που εντοπίστηκαν, σε εκείνο που συμφώνησαν οι παρατάξεις, είναι ότι η «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη», αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο που έπρεπε να είχε εκπονηθεί εδώ και χρόνια, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. 

Η Εισήγηση έγινε από τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ιωαννιτών, που έκαναν και τις σχετικές παρατηρήσεις, ενώ εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. 

Μελετητές και Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, ταυτίζονται πάντως στα προβλήματα που θα προκύψουν στη διαδικασία αδειοδότησης και ειδικά στη ζώνη ΖΔΟΕ για νέες κατοικίες, ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέγερση νέων θρησκευτικών χώρων, τουριστικά καταλύματα, τουρισμό υπαίθρου, στις πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις, θαλάσσια αναψυχή, νέα χρήση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και οριοθέτησης ρεμάτων, αρχαιολογικές ανασκαφές κ.α..

Περιορισμοί τίθενται και σε άλλες ζώνες για βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, πίστες αγώνων αυτοκινήτων. Προσκόμματα μπαίνουν και για άλλες εγκαταστάσεις, εφόσον δεν βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Αυτές αφορούν μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, εμπορικά κέντρα, χώρους επεξεργασίας αποβλήτων, εγκαταστάσεις οχημάτων τέλους ζωής κ.α., με την πρόταση του Δήμου να αφορά ότι στο Προεδρικό Διάταγμα να υπάρχει αναφορά με σαφήνεια μόνο σε απαγόρευση βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης και πίστες αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων και οι υπόλοιπες να επιτρέπονται με τη διαδικασία της χωροθέτησης και καθορισμό όρων δόμησης και με Ειδικό Τοπικό Σχέδιο. 

Ενστάσεις υπάρχουν και για άλλα ζητήματα, όπως η απεικόνιση με σαφήνεια των δασικών εκτάσεων και των αρχαιολογικών χώρων κ.α..  Πολλές περιοχές εντάσσονται σε ζώνες για την προστασία και αναπαραγωγή του Κιρκινεζιού, ενώ μεταξύ των επισημάνσεων αναφέρεται και η λανθασμένη εφαρμογή των εγκεκριμένων ορίων κάποιων οριοθετημένων οικισμών, Μάζια, Λογγάδες, Δροσοχώτι, Λιγκιάδες, Πλάτανος Χαροκοπίου, Καραδήμας κ.α., που θα πρέπει να διορθωθούν. 

Ο πρ. Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας διαφώνησε με τη χρονική συγκυρία συζήτησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που για δεύτερη φορά,  όπως είπε,  γίνεται στο τέλος κυβερνητικής θητείας, ενώ ως προς το περιεχόμενό της, είπε ότι πρόκειται για «κακή μελέτη» και πώς η προσέγγισή της «απαιτεί εξειδικευμένη γνώση». 

Ωστόσο, καταλήγοντας είπε ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου έκανε πολύ σοβαρή δουλειά και όλες της οι προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επιτεθεί κατά της Δημοτικής Αρχής καταλογίζοντάς της «απαξίωση και προχειρότητα», επειδή δεν είχε μεριμνήσει να παραβρίσκονται στη συνεδρίαση οι μελετητές. 

Επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο της Μελέτης εξέφρασε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία υπογράμμισε ότι πρέπει να επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά με κανόνες, όρους και με συστηματικό έλεγχο. Μεταξύ άλλων ζήτησε να ληφθεί υπόψη ο καθορισμός της βοσκοϊκανότητας κατά είδος, το χρόνο, τη διάρκεια και των χώρων βόσκησης, τον αριθμό και το είδος ζώων, καθώς να γίνει και σαφής αναφορά για τη μεταβατική περίοδο από τη θεσμοθέτηση του παρόντος μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Να γίνουν συγκεκριμένες οι επιτρεπτέες υποδομές για αθλητικές δραστηριότητες και να διασφαλιστεί κάθε είδους υποδομή που διασφαλίζει την απρόσκοπτη διέλευση των δικτύων φυσικού αερίου, τραμ, σιδηρόδρομου, κλπ. Καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι απολύτως ουσιαστική η ταξινόμηση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, στην 3η και 4η ζώνη περιοχών NATURA, πλην όμως αυτές δεν πρέπει να βάλουν σε «γυάλα» το φυσικό περιβάλλον».