«Πάμε Εισαγγελέα αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης»!

on .

APORRIMMATA SMA

• Σοβαρή εμπλοκή παρατηρείται στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι οποίοι είναι αναγκαίοι προκειμένου να μπορέσουν επιτέλους όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι της Ηπείρου να μεταφέρουν τα στερεά τους απόβλητα στη Μονάδα Επεξεργασίας Ελευθεροχωρίου.

Το πρόβλημα που εμποδίζει την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ όλα δείχνουν ότι βρίσκεται στη διαμάχη της Περιφέρειας με την ανάδοχο εταιρία, η οποία θα υλοποιήσει το έργο για ένα εξάμηνο. Μάλιστα, χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κλιμάκωσε την αντιπαράθεση προειδοποιώντας ότι αν δεν ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των Σταθμών, θα στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα. Πάντως, ανεξαρτήτως ευθυνών για την καθυστέρηση στη λειτουργία των ΣΜΑ, το σίγουρο είναι ότι το τίμημα είναι βαρύ και το πληρώνουν οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι ίδιοι οι πολίτες. 

Ευθύνη της εταιρίας

Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπως συμφωνήθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης. Όπως είπε, Περιφέρεια, Δήμοι και ΦοΔΣΑ συνεργάζονται για το σκοπό αυτό, όμως καθυστερήσεις φαίνεται να προκύπτουν από την ανάδοχο εταιρία. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως, σύμφωνα με τη διακήρυξη, είναι ευθύνη της προμηθεύτριας εταιρίας ο σταθερός εξοπλισμός να είναι ασφαλισμένος και τακτοποιημένος για έξι μήνες μετά τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ. Ο Αλ. Καχριμάνης ανέφερε πως τη συντήρηση του κινητού εξοπλισμού (κοντέινερ και φορτηγά) ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ έγινε δεκτό το αίτημα της εταιρίας να προχωρήσει η πληρωμή μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας του κάθε ΣΜΑ. «Εμείς εδώ δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτά. Σε όλη η διαδρομή που είχαμε στο θέμα των απορριμμάτων ως Περιφέρεια Ηπείρου, απεδείχθη στην πράξη και από τη συζήτηση που έγινε στο Υπουργείο ότι ήμασταν πάντα στη σωστή κατεύθυνση, είτε στη λειτουργία των ΧΥΤΥ, είτε στα θέματα που αφορούσαν το υπόλειμμα, είτε στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ΣΜΑ», σημείωσε.

Περί των κόμβων…

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε χθες και στο θέμα των κυκλικών κόμβων, τονίζοντας πως τόσο το έργο στο Επισκοπικό επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας όσο και τα αντίστοιχα σε Βαλανιδοράχη – Λούτσα (επί της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας), Λαψίστα (επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κόνιτσας) και του τμήματος Πηγάδια - Γέφυρα Πλάκας, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από πρόσκληση που είχε εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά στον κόμβο του Επισκοπικού, για τον οποίο η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχό του, τόνισε πως «δεν πρόκειται για έναν απλό κόμβο», εξηγώντας ότι από τη διακλάδωση της Εθνικής με την Εγνατία έως και τον κόμβο της Ιόνιας Οδού, έχουν οριστεί από το 2007 οι προδιαγραφές, στις οποίες προβλέπονται κόμβοι και πλάτος του οδοστρώματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «επεμβαίνουμε σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου. Έχουμε επίσης 2.5 χλμ. παράπλευρο οδικό δίκτυο που καταλήγει στην Εθνική οδό, από το Μουσείο Βρέλλη, τις κοινότητες Επισκοπικού και Μπιζανίου. Προβλέπονται επίσης υπόγεια διάβαση, τοίχοι αντιστήριξης, ηλεκτροφωτισμός κ.α. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μεγάλο δρόμο, ο οποίος με τις διαστάσεις που έχει, βγάζει και το ποσό της μελέτης». Τέλος, ο κ. Καχριμάνης διευκρίνισε ότι οι κόμβοι σε Βαλανιδοράχη - Λούτσα έχουν μελετηθεί με προδιαγραφές προσαρμοσμένες στη μελλοντική διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού και πρόσθεσε πως έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες, οι Μ.Π.Ε. έχουν βγει σε διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν οι ΑΕΠΟ.