Έκθεση και διημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό

on .

DIHMERIDA SXOLIKOS EKFOBISMOS

• Έκθεση και Επιμορφωτική Διημερίδα διοργανώνει το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπ. Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού (6 Μαρτίου).

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έκθεση με έργα μαθητών και μαθητριών από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και προβολή βίντεο και ψηφιοποιημένων ζωγραφιών σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία. Η Έκθεση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων και θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη και μεθαύριο, Πέμπτη, το διάστημα 10.00-13.00. Στο τέλος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ειδικό/ή σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Στην επιμορφωτική διημερίδα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από σχολεία από όλη την Ελλάδα με εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια. Η Επιμορφωτική Διημερίδα και τα Βιωματικά Εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο, Πέμπτη και ώρες 12.00-13.00 και 15.00-20.00 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 και ώρες 9.00-13.30.

Σκοπός της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (την υπογράφει ο επιστημονικά υπεύθυνος της εκδήλωσης, Καθηγητής Θεόδωρος Θάνος) είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού και η πρόταση πρακτικών για την αντιμετώπισή του. Συγκεκριμένα, η έκθεση και η προβολή εργασιών των μαθητών αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού: να μπορούν να τα αναγνωρίζουν, να κατανοούν τις αρνητικές και ανεπανόρθωτες, πολλές φορές, συνέπειες που μπορούν να προξενήσουν στους μαθητές και να παρεμβαίνουν για την εξάλειψή τους. Η διημερίδα έχει ως θέμα την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού, γεγονός που αποτελεί και το βασικό διακύβευμα στη συζήτηση του θέματος. Όσοι/ες παρακολουθήσουν τη διημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πρακτικές που εφαρμόζονται σε διάφορα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν και βιωματικά εργαστήρια. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η είσοδος είναι ελεύθερη.