Σιωπηρή διαμαρτυρία σήμερα από φοιτητές στα Γιάννενα

on .

TRENA DYSTYXHMA TEMPH 1 2 3 23

• Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στην φοιτητική κοινότητα των Ιωαννίνων το δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ιδιαίτερα επειδή μεγάλος αριθμός από τα θύματα που άφησε πίσω του ήταν φοιτητές και γενικά νέοι άνθρωποι. 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου ζητούν «να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και τις οικογένειές τους, να στηριχθούν άμεσα, με κάθε αναγκαίο τρόπο οι οικογένειες των θυμάτων», ενώ απαιτούν να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της

τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτα. 

Μάλιστα, σήμερα, Παρασκευή θα προχωρήσουν, όπως κάνουν γνωστό, σε σιωπηρή διαμαρτυρία, η οποία θα λάβει ώρα στις 18.00 έξω από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. «Το πολύνεκρο και τραγικό δυστύχημα δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να αποδοθεί σε «κακιά στιγμή»…. Είναι η πολιτική του «πάμε και όπου βγει» που κατήγγειλαν οι επιζώντες - επιβάτες του τρένου, αυτή που μπροστά στα κέρδη των εταιρειών θυσιάζει τα μέτρα ασφαλείας, την ύπαρξη προσωπικού, τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, τη συντήρηση τρένων και γραμμών, σε τελική ανάλυση θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίζοντας την ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Στη σημερινή σιωπηρή διαμαρτυρία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

Διαδήλωση και χθες 

Στο μεταξύ, διαδήλωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκε και χθες το απόγευμα στα Γιάννενα από εκπροσώπους αριστερών κομμάτων και συλλογικοτήτων, ενώ κάλεσμα είχε κάνει νωρίτερα και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας θλίψη και οργή για την ανείπωτη τραγωδία. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έκαναν λόγο για έγκλημα και ζήτησαν να αποδοθούν οι ευθύνες. 

Άλλες ανακοινώσεις

- Πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη ζητάει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «πάνω απ’ όλα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Γιατί δεν ήταν ούτε η κακιά η ώρα ούτε απλά κάποιος λάθος χειρισμός μεμονωμένων προσώπων». 

- Για μία προαναγγελθείσα τραγωδία κάνουν λόγο οι παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους πως αυτό που σκοτώνει είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, λόγω υποβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών και της ασφάλειας των μεταφορών.

-  «Μας συγκλονίζει ο χαμός τόσων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων παιδιών» επισημαίνει ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων, προσθέτοντας πως αυτουργοί είναι η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις «που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της πολιτικής που τις λογαριάζει ως κόστος για το κράτος και ως όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους».