Ανοδικές οι τάσεις κορωνοϊού και γρίπης

on .

IATRIKO ERGASTHRIO 6 10 2021

• «Καμπανάκι» χτυπά η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη γρίπη και τον κορωνοϊό, καθώς στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας διαπιστώθηκε μικρή αύξηση σε αρκετούς δείκτες. Ειδικά για τον κορωνοϊό υπάρχει αύξηση σε θετικότητα, εισαγωγές σε νοσοκομεία και σε νέες διασωληνώσεις. Καταγράφηκαν επίσης 82 θάνατοι. 

Η αύξηση της διασποράς που υπάρχει σε πανελλαδική, αλλά και σε τοπική κλίμακα αποτυπώνεται και από τα αστικά λύματα. Στις οκτώ από τις δέκα πόλεις που γίνονται αναλύσεις διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και τα Γιάννενα με την αύξηση να έχει διαμορφωθεί στο 16%. (Αύξηση που προστίθεται σε αυτή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας που ήταν 13%). Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίστηκε στην Πάτρα (47%) που σχετίζεται και με τη μεγάλη επισκεψιμότητα για το καρναβάλι, από το οποίο ίσως υπάρξει ευρύτερη διασπορά στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας από επισκέπτες των εκδηλώσεων που έγιναν εκεί. 

Οι πόλεις που έχουν καλύτερη εικόνα είναι η Ξάνθη (-7%) και ο Βόλος (-2%). Αύξηση όμως διαπιστώνεται και στη θετικότητα της γρίπης, έχοντας καταγραφεί και ένα πολύ σοβαρό κρούσμα με τον ασθενή να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στα δύο κέντρα αναφοράς καταγράφηκαν γρίπης 290 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 277 (95,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 13 (4,5%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η συχνότερη υποπαραλλαγή της «Όμικρον» για τον Covid -19 είναι  ΒΑ.5.