Λαμπρός ο εορτασμός για την απελευθέρωση της Κόνιτσας

on .

PARELASH KONITSA 24 2 23

• Με λαμπρότητα και την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών και τμημάτων του Στρατού και Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την 110η επέτειο από την απελευθέρωση της ακριτικής Κόνιτσας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, της βουλευτού Μ. Κεφάλα και των τοπικών αρχών, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κονιτσιώτης Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθ. Οικονόμου. Παρούσα στις εκδηλώσεις ήταν και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί με δοξολογία που τελέστηκε στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Ανδρέα. Ακολούθως ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθ. Οικονόμου, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων, ενώ στη συνέχεια, στο Δημαρχείο Κόνιτσας, απηύθυνε χαιρετισμό.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, με θέμα «Ιστορικές σελίδες από την απελευθέρωση της Κόνιτσας» εκφώνησε η συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) Ηπείρου, δρ. Ιστορίας Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις κατέθεσαν στεφάνι ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κων/νος Σιαράβας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας («VIII MΠ ΗΠΕΙΡΟΥ») Ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης και εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων, ενώ το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων o Ειδικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης κ.α.

Από πλευράς Αστυνομίας, παρέστησαν επίσης ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Βασίλειος Μουσελίμης, ο Βοηθός Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, Αστυνομικός Διευθυντής Ηλίας Σκανδάλης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Αζέλης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην παρέλαση συμμετείχε για πρώτη φορά  Πεζοπόρο Τμήμα Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ενώ παρόν ήταν και ο Διοικητής της Σχολής Ταξίαρχος Β. Ρόκκος. Επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχε από την Κύπρο το Περιφερειακό Λύκειο  «Αποστόλου Λουκά» Κολοσσίου, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα Λύκειο της Κόνιτσας θα μεταβεί στην Κύπρο.