Δεν θα πρέπει η πόλη να έχει Δήμαρχο υπό αμφισβήτηση!

on .

DHMARXEIO IOANNINON

• Η εκτίμηση ότι ο Δήμος Ιωαννιτών μπαίνει σε μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ενδεχομένως και ακυβερνησίας,  καθημερινά μεγαλώνει καθώς λίγα 24ωρα πριν την συνεδρίαση της Δημοτικής ομάδας της παράταξης του αείμνηστου πλέον Μωϋσή Ελισάφ, διαπιστώνεται «ρήγμα» ανάμεσα στους συμβούλους της και αποστασιοποίηση των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων που έχουν συμπράξει για τη συγκρότηση του τρέχοντος σχήματος της Δημοτικής Αρχής. 

Η αποστασιοποίηση «χρεώνεται» εξ ολοκλήρου στα μέλη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μ. Ελισάφ, καθώς δεν μερίμνησαν αφενός, να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο εκλογής του νέου Δημάρχου, εάν δηλαδή αυτός θα  εκλεγεί από την πλειοψηφούσα παράταξη ή από το σύνολο των συνεργαζόμενων παρατάξεων και αφετέρου να υπάρξει διαβούλευση -ανεξάρτητα του νομικού καθεστώτος- με αυτές. 

Η πιο εύλογη εξήγηση είναι η έλλειψη ενός ισχυρού προσώπου στην παράταξη του Μ. Ελισάφ, που θα έπαιρνε τη σχετική πρωτοβουλία, αλλά και στο μέτρο που αυτή ισχύει πάλι αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που θα ανακύψει στη συνέχεια, καθώς πολύ δύσκολα θα συνεχιστεί το ίδιο επίπεδο συνεργασίας και ομοιογένειας που υπήρχε μέχρι την ημέρα αποδημίας του Δημάρχου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταξη του Μ. Ελισάφ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, την οποία συγκάλεσε ο πλειοψηφών σύμβουλος Γιάννης Τσίμαρης, κατέληξε στην επιλογή να προταθεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Δημήτρης Παπαγεωργίου. Αν τελικά οριστικοποιηθεί η επιλογή αυτή θα υπάρξει «ντόμινο» ανακατατάξεων, ενώ εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει σαφής απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως προς τη διαδικασία εκλογής, (με τη συμμετοχή δηλαδή ή όχι και των τριών παρατάξεων) ο νέος Δήμαρχος θα τελεί συνεχώς υπό αμφισβήτηση, κάτι που δεν θα λειτουργήσει υπέρ της πόλης και των δημοτών της. 

Η παράταξη Ν. Γκόντα

Χθες η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», που έχει επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Γκόντα,  με ανακοίνωσή της θέτει επί τάπητος το ζήτημα της συνέχισης της συνεργασίας που είχε αποφασιστεί και εφαρμοστεί με τον Μ. Ελισάφ, τονίζοντας ότι η επιλογή των μελών της παράταξής του, να μην υπάρξει καμία επαφή και ανταλλαγή απόψεων ενόψει της εκλογής του νέου Δημάρχου, ενδέχεται να έχει απρόκλητες συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου. Η παράταξη κάνει λόγο για «βεβιασμένη κίνηση» και μάλιστα με σημασία τονίζει ότι πλέον «ανοίγεται» ο ασκός του Αιόλου». Ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται στη συνέχεια, ενώ η  εκτίμηση ότι πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών μπαίνει σε μια δύσκολη περίοδο, ενισχύεται και από τη βιασύνη υποψηφίων δημάρχων να ξεκινήσουν από τώρα τον προεκλογικό αγώνα, που αναμένεται να αυξήσει την ένταση και την πόλωση και να προκαλέσει πλήρη τελμάτωση της λειτουργίας του. Ήδη για την Κυριακή 5 Μαρτίου  (ώρα 12 στο «Du lac») η Τατιάνα Καλογιάννη προγραμμάτισε προεκλογική ομιλία με θέμα: «Το σήμερα και το αύριο του Δήμου Ιωαννιτών». 

Η ανακοίνωση της «Ανεξ. Δημ. Πρωτοπορίας» 

«Με αίσθημα ευθύνης προς τους συμπολίτες μας, ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας σχετικά με τα τεκταινόμενα για την διαδοχή του Δημάρχου.

Συμπράξαμε με την παράταξη του αειμνήστου Δημάρχου χωρίς ποτέ να ζητήσουμε οποιοδήποτε αντάλλαγμα γιατί αυτό επέβαλε το συμφέρον του τόπου.

Η πρωτοβουλία μελών της παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» για σύγκληση συνεδρίασης  προς εκλογή νέου Δημάρχου χωρίς ενημέρωσή μας βρίσκεται έξω από τις αρχές που είχαν  συμφωνηθεί με τον εκλιπόντα αείμνηστο Δήμαρχο. Παράλληλα θέτουν σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής με απρόβλεπτες συνέπειες στην ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Είναι αυτονόητο ότι θα συμφωνούσαμε στην επιλογή Δημάρχου από την παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», εάν είχαμε ερωτηθεί.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών επιτροπών έλαβε χώρα προεδρεύοντος του κ. Τσόλη με ρητή αναφορά ότι Πρόεδρος εκλέγεται από την παράταξη του Δημάρχου ήτοι την σύμπραξη των παρατάξεων «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» και «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ».

Η εν λόγω απόφαση κρίθηκε αμετάκλητα νόμιμη.

Γίνεται προφανές ότι η «πρεμούρα», άλλως «βεβιασμένη κίνηση» δεν προήλθε από την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», όμως ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου όχι μόνο  για τα επερχόμενα αλλά και για τα προηγούμενα (απόφαση ανάδειξης προέδρου του Δ.Σ., επιτροπών κλπ.) και εντεύθεν αποφάσεις που λήφθηκαν με το καθεστώς αυτό.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρμόδια θεσμικά όργανα της Διοίκησης προς επίλυση τυχόν διαφωνιών προκειμένου να μην έχει η πόλη μας  Δήμαρχο υπό αμφισβήτηση και να αρθεί η όποια αμφιβολία».