Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΘΕΙ

on .

DHMARXEIO IOANNINON 1

 Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες και μεγάλο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκλογή του νέου δημάρχου Ιωαννίνων, μετά το θάνατο του Μωυσή Ελισάφ, κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο αυτό που αφορά τους πολίτες, είναι να μην παραταθεί και άλλο η εμφανής, εκ των καταστάσεων,  ακυβερνησία του Δήμου, που είχε ξεκινήσει με την ασθένεια του αείμνηστου δημάρχου, γιατί θα έχει αρνητικές - για να μην γράψουμε καταστροφικές – συνέπειες!

Προκύπτει σαφώς νομικό θέμα για την εκλογή του νέου δημάρχου. Αν, δηλαδή, θα πρέπει να αναδειχθεί μόνο από τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης (που, σημειωτέον, μεταξύ τους υπάρχει «κόντρα» και αντιπαράθεση) ή θα πρέπει να αναδειχθεί διευρυμένα. Δηλαδή, με τη συμμετοχή και των παρατάξεων, που στηρίζουν τη Δημοτική Αρχή, οι οποίες συνέπραξαν και θεωρούνται ενσωματωμένες, σύμφωνα με τον κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι μόνο η Δημοτική Αρχή μπορεί και λαμβάνει αποφάσεις, αλλιώς θα ήταν μειοψηφική δύναμη!..

Σ’ αυτό το ζήτημα θα πρέπει άμεσα και υπεύθυνα, να δώσουν πειστική, αξιόπιστη και τεκμηριωμένη απάντηση, τόσο το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι δεν θα πλανώνται σκιές και δεν θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος με ενστάσεις και αμφισβητήσεις. Και κυρίως να είναι νόμιμη και έγκυρη η διαδικασία εκλογής του νέου δημάρχου. 

Βασικά, εκείνο που προέχει και ενδιαφέρει ουσιαστικά  τους Γιαννιώτες  είναι να κυβερνηθούν τα Γιάννινα. Και πώς μεταφράζεται αυτό; Να μπορεί ο νέος δήμαρχος να παίρνει αποφάσεις. Και για να παίρνει αποφάσεις, χρειάζεται τη στήριξη των δύο παρατάξεων: του Ν. Γκόντα και του Αρ. Μπαρτζώκα, που μέχρι τώρα την παρείχαν στον αείμνηστο Μωυσή Ελισάφ. Αν αφεθούν «έξω» αυτές οι παρατάξεις και δεν τους ζητηθεί η σύμπραξη, πέρα από τη νομιμότητα ή μη, απλά ο νέος δήμαρχος θα τελεί εν αβουλία και απραξία!

Σε τούτες, λοιπόν, τις κρίσιμες στιγμές, έχουν χρέος απέναντι στην πόλη και τους πολίτες, όσοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις, να συμπεριφερθούν με ευθύνη, συνείδηση, ευθύτητα και τόλμη. 

Τα Γιάννινα και οι Γιαννιώτες αξίζουν τη δυνατή καλύτερη λύση. Όσοι την αρνηθούν, θα είναι υπόλογοι απέναντι στους κατοίκους... 

Πάνω απ’ όλα τα Γιάννινα και όχι οι μικροσκοπιμότητες και οι αθέμιτες επιδιώξεις. Οι στιγμές είναι σοβαρές και θέλουν και σοβαρούς χειρισμούς, από σοβαρούς ανθρώπους…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ