ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΡΑ: Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί…

on .

KARRA EYANTHIA FLOGA

• «Ο παιδικός καρκίνος είναι μία νόσος που μπορεί να ιαθεί», ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε η Υπεύθυνη Ιωαννίνων της «Φλόγας» Ευανθία Καρρά χαιρετίζοντας τη συναυλία αγάπης που διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, ο οποίος βάζει το δικό του πολύτιμο «λιθαράκι» στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την στήριξη και θεραπεία εκατοντάδων μικρών ασθενών και των δοκιμαζόμενων οικογενειών τους. 

Η συναυλία έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και μεγάλος πρωταγωνιστής της ήταν ο δημοφιλής ερμηνευτής και συνθέτης Δημήτρης Υφαντής, ο οποίος στρατεύθηκε εθελοντικά για τους σκοπούς της «Φλόγας» μαζί με το Ωδείο νέες τέχνες «Ars Nova» που συμμετείχε με τη χορωδία του. 

Η πρωτοβουλία αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένη, καθώς από τη συναυλία συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό ποσό, το οποίο θα διατεθεί εξολοκλήρου, όπως πάντα, για τους σκοπούς της «Φλόγας», που και σε τοπικό επίπεδο έχει κερδίσει την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών. 

Στόχος η ευαισθητοποίηση

Στον χαιρετισμό της η Ευανθία Καρρά αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας που γιορτάστηκε προχθές, τονίζοντας πως σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν σε όλο τον πλανήτη. Όπως είπε, σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο περίπου 250.000 με 300.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, εκ των οποίων μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 20% έχει πρόσβαση στην αναγκαία ιατρική φροντίδα. 

Στη χώρα μας ο αριθμός των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με την ασθένεια είναι περίπου 300 σε ετήσια βάση. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, τα περισσότερα από αυτά θεραπεύονται, με την Υπεύθυνη του Παραρτήματος Ιωαννίνων της «Φλόγας» να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «είμαστε από τις προηγμένες χώρες όσον αφορά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και με χρηματοδότηση της ‘Φλόγας‘ στην Ελληνική Παιδιατρική Αιματολογία - Ογκολογία εγγραφόμαστε στα διεθνή πρωτόκολλα μέσω των οποίων τα παιδιά με καρκίνο όλης της χώρας θα λαμβάνουν αμέσως τα γνήσια και κατάλληλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους, τα οποία θα είναι εγκεκριμένα από ομάδες επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο». 

FLOGA EKDHLOSH 16 2 23

Στηρίζουν τα παιδιά!

Η κ. Καρρά τόνισε με έμφαση πως η «Φλόγα» έχει αναδειχθεί μέσα από τις οργανωμένες δράσεις της σε σημαντικό πυλώνα στήριξης για την λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι κατά τόπους Σύλλογοι Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια έχουν αυστηρά εθελοντικό χαρακτήρα. «Είμαστε γονείς και αδέλφια παιδιών με καρκίνο και δουλεύουμε όλοι μας εθελοντικά για τους σκοπούς της ‘Φλόγας’. Δεν διαθέτουμε διαφημιστικά γραφεία, δεν παίρνουμε κρατική χρηματοδότηση, δεν είμαστε ΜΚΟ. Μόνη μας διαφήμιση είναι ο κόσμος, ο οποίος βλέπει το έργο μας και μας στηρίζει», υπογράμμισε. 

Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, το 1982. Στην Ήπειρο το πρώτο παράρτημα λειτούργησε στην Ηγουμενίτσα το 1992, ενώ από το 1994 η Ευανθία Καρρά ανέλαβε το «τιμόνι» του Παραρτήματος Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί και δρα αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. 

Οι ξενώνες της

Η «Φλόγα διαθέτει σήμερα ξενώνες – σπίτια στην Αθήνα στα οποία φιλοξενούνται σε καθημερινή βάση συνολικά 50 οικογένειες μικρών ασθενών με καρκίνο, καλύπτοντας πλήρως τα έξοδά τους, ενώ από τις δωρεές που συγκεντρώνει συντηρεί τις κτιριακές υποδομές και πληρώνει το προσωπικό τους. Σημειώνεται ότι η διαμονή των περισσότερων οικογενειών είναι μακράς διαρκείας και από τα σπίτια φεύγουν όταν τα παιδιά έχουν θεραπευτεί. Εξάλλου, ο Σύλλογος διαθέτει και ένα σπίτι για μεταμοσχευμένα παιδιά απέναντι από τον κεντρικό ξενώνα του! Όπως έκανε γνωστό η κ. Καρρά, αυτή τη στιγμή στον ξενώνα της «Φλόγας» στην Αθήνα διαμένουν και οικογένειες με ασθενή παιδιά από τα Γιάννενα. Αυτές τις ημέρες μάλιστα επέστρεψε ξανά στο σπίτι της στην πόλη μας μικρή ασθενής η οποία φιλοξενήθηκε από τη «Φλόγα» και κατάφερε να βγει νικήτρια από τη μάχη με τον καρκίνο!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ