Σταθερή η θετικότητα σε κρούσματα κορωνοϊού

on .

KORONOIOS TEST ANTIGONOY

• Σταθερή παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση σε επίπεδο χώρας ως προς την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα η θετικότητα ήταν στα ίδια επίπεδα με την αμέσως προηγούμενη. Μείωση σημειώθηκε στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, μείωση στις νέες διασωληνώσεις (νοσηλεύονται συνολικά 117), προστέθηκαν όμως στη λίστα άλλοι 109 θάνατοι. 

Μετά την αλματώδη αύξηση των προηγούμενων εβδομάδων του ιικού φορτίου στα λύματα των Ιωαννίνων, την περασμένη διαπιστώθηκε μικρή μείωση (-11%) που ίσως σημάνει την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι η ΒΑ.5, ενώ αυξητική είναι η τάση της υποπαραλλαγής BQ 1.1.

Όπως αναφέρει επίσης ο ΕΟΔΥ, οι γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) καταγράφουν αύξηση και μάλιστα στις ηλικίες  15-64 και ≥65 ετών, χωρίς όμως να καταγραφεί κάποιος θάνατος. 

 Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης καταγράφηκαν 266 δείγματα θετικά για ιούς

γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 261 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και 5 (2%) ήταν στελέχη τύπου Β.