Οφειλόμενο χρέος να τιμηθεί από τα Γιάννενα ο Αθανάσιος Ψαλίδας

on .

PSALIDAS ATHANASIOS

  • Μπορεί ο Αθανάσιος Ψαλίδας ως ένας από τους μεγάλους Δασκάλους του Γένους, να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον φωτισμό των σκλαβωμένων Ελλήνων, αναπτύσσοντας σημαντική δράση στα Γιάννενα όπου δίδαξε επί σειρά ετών, ωστόσο η πόλη μας δεν τον έχει τιμήσει ακόμα με ουσιαστικό τρόπο.

Την παράλειψη αυτή επισημαίνει η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, η οποία με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου (την υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΕΛΣΗ Παναγιώτης Τσαμάτος και ο Γενικός Γραμματέας Χάρης Λεοντάρης), προτείνει ο Δήμος Ιωαννιτών να ανεγείρει προτομή του Ψαλίδα στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου. 

«Ιερή υποχρέωση…»

«Θεωρούμε ιερή υποχρέωση για τον Δήμο μας την απόδοση τιμής στη μνήμη του Αθανασίου Ψαλίδα, ώστε και η ιστορική μνήμη να διατηρείται και το μνημείο να υπενθυμίζει την συλλογική μας ευθύνη για την προκοπή του τόπου μας», επισημαίνει η ΕΛΣΗ στην επιστολή της.

Αναφερόμενη στον Αθανάσιο Ψαλίδα, η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων υπενθυμίζει ότι υπήρξε μεγάλος Δάσκαλος του Γένους και με το έργο του συνέβαλε στον φωτισμό των σκλαβωμένων Ελλήνων ώστε να είναι έτοιμοι για τον απελευθερωτικό αγώνα του ΄21. 

Όπως τονίζει, υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της Καπλανείου Σχολής Ιωαννίνων διορισμένος από τον ιδρυτή της Ζώη Καπλάνη. Τα μαθήματα που δίδασκε και οι ιδέες που μετέδιδε στους μαθητές του τον κατέστησαν στην παράδοση «Αρχιδάσκαλο των Ιωαννίνων. 

Συνεχίζοντας στην επιστολή της, η ΕΛΣΗ επισημαίνει πως πρόκειται για μία μεγάλη μορφή πνευματικού ανθρώπου που σ’ ολόκληρη τη ζωή του φώτισε τους συμπατριώτες με τις νεωτερικές ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και με το διδακτικό του έργο στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα και στη Λευκάδα ετοίμασε ιδεολογικά τους νέους για την απελευθέρωση της πατρίδας. 

Και καταλήγει τονίζοντας πως είναι στη διάθεση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για κάθε συνεργασία, με σκοπό τη γρήγορη ανέγερση της προτομής.