Το «μαύρο τους το χάλι» έχουν πολλά πεζοδρόμια στα Γιάννενα!

on .

PEZODROMIO XORTA

• Πολλές φορές ο «Π.Λ.» έχει αναφερθεί στο «κακό χάλι» που παρουσιάζουν αρκετοί δρόμοι και πεζοδρόμια στην πόλη των Ιωαννίνων και στα περίχωρα, μια διαχρονική κατάσταση που προκαλεί αγανάκτηση στους δημότες, αφού επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά τους. 

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, αν και κατά καιρούς ανακοινώνει διάφορες παρεμβάσεις στις οδικές υποδομές, αυτές δεν φαίνεται να είναι ικανές να αμβλύνουν τα παράπονα των κατοίκων, οι οποίοι επιζητούν το αυτονόητο: δρόμους χωρίς λακκούβες και κανονικά πλακοστρωμένα πεζοδρόμια, χωρίς να κρύβουν παγίδες για τους πεζούς.

Την κατάσταση που παρουσιάζουν σήμερα πολλά πεζοδρόμια σχολιάζουν εύστοχα οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» σε ανάρτησή τους, παραθέτοντας και τις ανάλογες φωτογραφίες για του λόγου το αληθές. 

Γράφουν χαρακτηριστικά:

«Εκτός από τα «μεγάλα» έργα όπου τα εκατομμύρια ανεβοκατεβαίνουν κλίμακες συνεχώς (η «ανάπλαση» της κεντρικής πλατείας -για παράδειγμα- ξεκίνησε με κόστος 1,2 εκ. ευρώ, εκτοξεύτηκε κατόπιν στο 5,2 εκ. και μετά από δύο χρόνια «έπεσε» στα 3,6 εκ. ευρώ) υπάρχουν και πολλά μικρά έργα με τα οποία ως φαίνεται δεν… καταδέχεται να ασχοληθεί η Δημοτική μας Αρχή. 

Και ρωτάμε: Δικαιούνται ή όχι όλοι οι δημότες της πόλης μας κανονικά πεζοδρόμια; Είναι ή όχι προτεραιότητα η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ; 

«Όχι», είναι η προφανής απάντηση, καθώς αρκετές περιοχές -ακόμη και στο κέντρο της πόλης μας- διαθέτουν πεζοδρόμια από χαλίκι, από χώμα ή και καθόλου πεζοδρόμια. 

Και ξαναρωτάμε: Είναι το πεζοδρόμιο ένα ζωτικό, κοινόχρηστο αγαθό αφιερωμένο στην κοινή ωφέλεια; Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τον χώρο όπου με ασφάλεια μπορεί να μετακινηθεί ένας πεζός; 

«Όχι», είναι πάλι η απάντηση. Γιατί αν ήταν «Ναι», το πρώτο μέλημα οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής θα ήταν αυτό. Να εξασφαλίσει δηλαδή -και μάλιστα στον 21ο αιώνα- αξιοπρεπή πεζοδρόμια για τους δημότες της που, ας μην ξεχνάμε, πληρώνουν τα δημοτικά τους τέλη αυξημένα και κανονικά. Πέρα από αυτό αποτελεί και θέμα άνισης αντιμετώπισης αλλά και διάκρισης όταν ένας δημότης απολαμβάνει των αυτονόητων υπηρεσιών, ενώ κάποιος άλλος δεν τις έχει καν. 

Ακόμη, η υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να μεριμνά ώστε να καθίσταται δυνατή η ευχερής πρόσβαση των πολιτών στα πεζοδρόμια και ειδικά όταν αυτά έχουν καταληφθεί εξαιτίας τοποθέτησης διάφορων εμποδίων, εγκαταστάσεων ή τραπεζοκαθισμάτων είναι ένα ακόμη θέμα που βλέπουμε να παραβιάζεται, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις προκλητικά. 

Ας τα έχουμε λοιπόν κι αυτά υπόψη μας όταν κληθούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον της πόλης μας αλλά και το δικό μας που ταυτίζεται μ' αυτήν».