Η Δημοτική Αρχή προχωρά για το έργο του οδοφωτισμού

on .

ODOFOTISMOS FOTA

• To έργο του οδοφωτισμού κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, με τη Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίζει ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά, την παράταξη του πρώην Δημάρχου Θωμά Μπέγκα να ζητά να μη προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης και με την επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα_2023 Τατιάνα Καλογιάννη, να ακολουθεί τον… τρίτο δρόμο, ήτοι να ζητάει εξηγήσεις για διάφορα διαδικαστικά θέματα. 

Ο κ. Μπέγκας, επανέλαβε τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει κατά του έργου, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση είναι «αποικιοκρατικού τύπου», μια σύμβαση ωστόσο που έχει λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μπορεί να υπογραφεί άμεσα. Με βάση αυτή τη ρητή αναφορά ο κ. Μπέγκας ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να μη προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, καθώς όπως είπε εκκρεμεί η προσφυγή που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η παράταξή του, μαζί με εκείνη του Λάζαρου Νάτση (ΣΥΡΙΖΑ) κατά της απόφασης που είχε λάβει η Οικονομική Επιτροπή. Η συζήτηση της προσφυγής θα γίνει στις 6 Ιουνίου του 2023 και ο κ. Μπέγκας προσπάθησε να αποτρέψει την υπογραφή της σύμβασης, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα φέρει ακεραία την ευθύνη για την τεράστια ζημιά που θα υποστεί ο Δήμος εξαιτίας των απαιτήσεων που θα προκύψουν από τον ανάδοχο. 

Τους ισχυρισμούς του κ. Μπέγκα απέρριψε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος με την ιδιότητα του νομικού, τόνισε ότι σε νομικό επίπεδο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα από την επικείμενη συζήτηση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, στάθηκε ιδιαίτερα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου, τονίζοντας ότι εξασφαλίζεται ποιοτικό αποτέλεσμα, εξηγώντας ότι με το εν λόγω έργο δεν θα γίνει μόνο η αντικατάσταση των λαμπτήρων, αλλά θα γίνεται συντήρηση του δικτύου και αποκατάσταση των βλαβών για δώδεκα χρόνια. 

Από την πλευρά της η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ως Αντιπεριφερειάρχης είχε χειριστεί συνολικά το πρόγραμμα, απέδωσε «πρωτοφανή ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα» τη Δημοτική Αρχή. 

Μεταξύ άλλων έθεσε ζητήματα διαχειριστικής φύσεως ένα έχει οριστεί ανεξάρτητος ελεγκτής του έργου, αν έχει συσταθεί Ειδικός λογαριασμός, αν έχει οριστεί η Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου κ.α.. Επίσης η κ. Καλογιάννη ζήτησε να ενημερωθεί αν αναμένεται περαιτέρω εμπλοκή της Περιφέρειας στο έργο και αν έχει παραληφθεί ο φάκελος.