Καταιγίδες μέχρι και αύριο προβλέπει η ΕΜΥ

on .

BROXH STEGH

• Επιτέλους, ο χειμώνας ήρθε και στην Ήπειρο, αφού χρειάστηκε να φτάσουμε στα μέσα Ιανουαρίου για να ντυθούν στα λευκά τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων, ενώ έστω και καθυστερημένα άνοιξαν και τα χιονοδρομικά κέντρα Ανηλίου και Βασιλίτσας. 

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται επί ποδός για να κρατούν το οδικό δίκτυο ανοιχτό, αλλά και για ρίψεις αλατιού, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα οχήματά τους υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Όπως ανέφερε το meteo.gr η κάμερα καιρού στο Μέτσοβο κατέγραψε τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στην περιοχή για το 2023. Ο χειμώνας μέχρι στιγμής είναι πολύ… θερμός στο σύνολο της χώρας μας και οι χιονοπτώσεις εντοπίζονται σε μεγάλα υψόμετρα της Πίνδου. Το διήμερο 20 και 21 Ιανουαρίου αποτέλεσε εξαίρεση τον φετινό χειμώνα, με πυκνές χιονοπτώσεις να σημειώνονται ακόμη και κάτω από τα 1.000 μ. υψόμετρο στην Ήπειρο.

Μεταξύ των περιοχών με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν το Σάββατο συγκαταλέγονται και τέσσερις στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα: Πράμαντα Ιωαννίνων (59 mm), Καταρράκτης Άρτας (56 mm), Τέροβο Ιωαννίνων (54 mm) και Λεπιανά Άρτας (53 mm).

 Και νέα προειδοποίηση 

Μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, σε νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προσθέτοντας τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το νέο δελτίο μέχρι και αύριο, Τρίτη θα εκδηλώνονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά, ενώ ειδικά στα βορειοδυτικά οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές σήμερα, Δευτέρα. 

Ζημιές από ανεμοστρόβιλο

Πάντως, τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη γειτονική Παραμυθιά, η οποία χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο. 

Στα χωριά Αγορά, Σκάνδαλο, Σαμονίβα και Αμμότοπος, έχουν υποστεί ζημίες 70 σπίτια, 2 επιχειρήσεις και 6 σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Σουλίου υπέβαλε αίτημα στην διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να κηρυχτούν τα τέσσερα χωριά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.