ΣΠ. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η λεηλασία των ποταμών έχει γίνει σπορ στην Ήπειρο!

on .

RIZOPOYLOS SPYROS SYNENTEYKSH 18 1 23

• Την άμεση παρέμβαση των ελεγκτών του Υπ. Περιβάλλοντος ζήτησε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλος με επιστολή του προς τον Υπουργό Κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό Γ. Αμυρά μετά τη δικογραφία για παράνομη αμμοληψία στο Ζωτικό του Δήμου Δωδώνης που σχηματίστηκε με αφορμή αυτοψία που έγινε από το Δασαρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία στην περιοχή.

Όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της παράταξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «στην αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι: “στην εν λόγω περιοχή πραγματοποιείται αμμοληψία από την κοίτη σε έκταση 2.500 τ.μ. περίπου, με μήκος άξονα αμμοληψίας 106,00 μέτρα και μέσο πλάτος 23,00 μέτρα, ενώ το βάθος εκσκαφής κυμαίνεται από 2,50 μ: έως και 4,00 μ...”. Η παραπάνω αμμοληψία διενεργείται χωρίς άδεια, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αίτηση στην Υπηρεσία μας για έκδοση άδειας αμμοληψίας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ λόγω του όγκου της, εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον”.

»Στην αυτοψία του Δασαρχείου αναφέρεται: “...διαπιστώθηκαν παράνομες επεμβάσεις σε ευρύτερη έκταση δασικού χαρακτήρα εμβαδού 16.712,73 τ.μ. στις οποίες περιλαμβάνεται και απόληψη εδαφικού υλικού (αμμοληψία) σε έκταση εμβαδού 3.037 τ.μ.”.

Κατά τον Σπ. Ριζόπουλο «σε πλήρη αντίθεση με τις αυτοψίες των δύο προαναφερομένων υπηρεσιών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Ιωαννίνων ισχυρίζεται ότι “...στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού των παραποτάμιων ρεμάτων από φερτά υλικά και τις προσχώσεις μετά από μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περ. Ηπείρου...”». 

«Λεηλασία ποταμών…»

Ο επικεφαλής της παράταξης όπως είπε χθες «επειδή κάτι παρόμοιο είχαμε και στον ποταμό Λούρο, όπου παρά τις διαπιστώσεις των ελεγκτών του Υπουργείου για την Περιφέρεια Ηπείρου το ποτάμι "στέρεψε από την ανομβρία" θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω του Υπουργείο και να ζητήσω την άμεση παρέμβασή του έτσι ώστε ελεγκτές να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο συγκεκριμένο χώρο για τη διαπίστωση όχι μόνο της αλήθειας αλλά και του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής.

»Δυστυχώς όπως φαίνεται, δεν είναι ο ποταμός Λούρος το μοναδικό "θύμα" στην Ήπειρο, από την αγνόηση των προδιαγραφών που επιτάσσει ο νόμος και οι κανονιστικές πράξεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η λεηλασία των ποταμών έχει γίνει σπορ στην Ήπειρο και πρέπει να σταματήσει. Θα περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες». 

Για τη σύνταξη ομογενών 

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για τις ενέργειες σχετικά με την απονομή αυξημένης Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς από την Αλβανία, εξέφρασε ο Σπ. Ριζόπουλος. Ήδη τέθηκε σε λειτουργία στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η διαδικασία με την οποία μειώνονται από 40 σε 30 τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής στη χώρα για λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης.

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υπολογίζεται πως διευκολύνονται 15.000 άτομα που είναι ήδη συνταξιούχοι, ενώ δυνητικά ωφελούμενοι θα είναι περίπου 55.000 άτομα που εκτιμάται ότι θα καταστούν συνταξιούχοι μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Η εξέλιξη αυτή είναι μια δικαίωση για τους Έλληνες  της Αλβανίας που ήταν για χρόνια εγκλωβισμένοι σε ειδικές καταστάσεις και στις δύο χώρες μεταξύ των δύο χωρών και δεν μπορούσαν να λαμβάνουν συντάξεις…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου». 

Περί συνεργασιών

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Ριζόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα περί στήριξης των «Οριζόντων Ηπείρου» από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα. Όπως τόνισε, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο καθώς «συζητήσεις γίνονται και με τα τρία κόμματα». Αποσαφήνισε όμως ότι από το Νοέμβριο του 2021 στο συνέδριο των «Οριζόντων Ηπείρου» είχε τεθεί το πλαίσιο συνεργασιών με τα κόμματα στη βάση της αποδοχής εκ μέρους τους του προγράμματος της παράταξης. «Χρειάζεται ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης. Αυτή τη στιγμή τα πολιτικά κόμματα έχουν προτεραιότητα τις εθνικές εκλογές. Αν προκύψει κάτι επίσημο θα το μάθετε…» είπε μεταξύ άλλων.