Σε κατάσταση ασφυξίας οι αγρότες από το υψηλό κόστος ενέργειας και ζωοτροφών!

on .

PROBATA TRONE ZOOTROFES

Μια γενικότερη… αναμπουμπούλα επικρατεί στον αγροτο-κτηνοτροφικό κόσμο, ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί όρθιος μέσα σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Το υψηλό κόστος παραγωγής και κυρίως οι τιμές ζωοτροφών και ενέργειας, ακόμη και τα διάφορα προβλήματα που εντοπίζονται στις έκτακτες ενισχύσεις, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι δικαιούχοι (μόλις πριν λίγες μέρες ανάδειξε το θέμα η «Ένωση Αγροτών» Ιωαννίνων), δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα και οδηγούν τους ανθρώπους του κλάδου σε απόγνωση. 

Ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στα Τρίκαλα, οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ, ετοιμάζοντας κινητοποιήσεις τις οποίες δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Τις κινητοποιήσεις των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων στηρίζει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος κάνει λόγο για «δίκαια αιτήματα, που εκφράζουν την αγωνία τους, για το υψηλό κόστος παραγωγής και κυρίως για το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, για τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού γάλακτος και κρέατος, για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών. Είναι αυτή η αγωνία που, σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα».

 Οι διεκδικήσεις 

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

- Για τη μείωση του κόστους ενέργειας: Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες. • Μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες.

- Για τα τρόφιμα: Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το κρέας, το ελαιόλαδο κ.α., τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2023, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, και την απορρόφηση των ζωικών προϊόντων.

- Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων: Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.

- Για την προστασία από τις «ελληνοποιήσεις» των αγροτικών – ζωικών προϊόντων: Ενίσχυση των ελέγχων κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

Το ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων. Επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας ότι «όσο συνεχίζουν να σχεδιάζουν χάρτες επί χαρτών για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, ο αγροτικός κόσμος στο σύνολό του κινδυνεύει με εξαφάνιση, δημιουργώντας παράλληλα κινδύνους για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας».

 Και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Κυβέρνηση, Περιφερειάρχης Ηπείρου και βουλευτές της Ν.Δ., κοροϊδεύουν καθημερινά τους αγρότες και τους  κτηνοτρόφους, από το καλοκαίρι του 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση κανένα μέτρο από αυτά -που  εξαγγέλθηκαν τρείς φορές- δεν έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες τους, αφού τα 90 εκ. ευρώ  ήταν ψίχουλα  ενώ σε πολλές των περιπτώσεων  πολλά από αυτά τα μέτρα δεν έφτασαν ποτέ στους φυσικούς δικαιούχους, όπως η καταβολή των ενισχύσεων για την αγορά ζωοτροφών λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στο πληροφοριακό σύστημα ΟΠΕΚΕΠΕ…».