Να παταχθούν νοθεία και ελληνοποιήσεις στο γάλα

on .

GALA DOXEIO

• Σα να μην έφταναν τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σήμερα με κυριότερα το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις τιμές των ζωοτροφών, εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά γάλακτος, καθώς ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό να παταχθούν πλήρως η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις. 

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβές όσον αφορά στην επίλυσή του. Εξάλλου, η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα αποτελεσματικό, όπως αποδείχθηκε ήδη, εργαλείο, την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 μέσω της οποίας μπορεί να μπει φρένο στις παράνομες αυτές πρακτικές.

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα έφεραν στη Βουλή ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας την άμεση ανάγκη για λειτουργία της εφαρμογής ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0, ώστε να παταχθεί η νοθεία στο γάλα. 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πρόβλημα και αυτό αφορά στις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής κατανάλωσης. Προσθέτουν δε πως πάγιο αίτημα του κτηνοτροφικού κλάδου αποτελεί ο περιορισμός των νοθεύσεων και των ελληνοποιήσεων, καθώς με αυτό τον τρόπο κινδυνεύει η βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας που ολοένα συρρικνώνεται.

Δεν αξιοποιήθηκε…

Εξάλλου, με την ερώτησή τους παραπέμπουν σε επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), του Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και  του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, στην οποία οι φορείς κάνουν λόγο για την εφαρμογή ΆΡΤΕΜΙΣ, που δούλευε πιλοτικά για δύο χρόνια στη Θεσσαλία. Όμως, όπως τονίζουν, αν και η πιλοτική λειτουργία της στη Θεσσαλία είχε επιτυχία, σταμάτησε και δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αλλά και του αρμόδιου Υπουργού, για την ολοκλήρωση του συστήματος. Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι «η κυβερνητική ολιγωρία και η μη λειτουργία του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της χώρας, καθώς διαπιστώνουν ότι για ακόμη μία φόρα είναι απροστάτευτοι και αβοήθητοι απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, όπως αυτό της νοθείας στο γάλα».

Καταλήγοντας ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν είναι στις προθέσεις του να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0, ώστε να υπάρξει μία αξιόπιστη μέθοδος ιχνηλάτησης στη ζώνη του γάλακτος και να σταματήσουν οι νοθείες.