Δύο βουλευτικές έδρες χάνει η Ήπειρος (σε Άρτα-Θεσπρωτία)

on .

EKLOGES KALPH XERI ELLADA\

• Σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2021, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ. Στην Ήπειρο ο νόμιμος πληθυσμός ανέρχεται 353.536 κατοίκους. 

Η μείωση του πληθυσμού, επιφέρει αλλαγές και στις βουλευτικές έδρες, οι οποίες μειώνονται κατά δύο, με χαμένες να είναι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας που πλέον θα εκλέγει δύο βουλευτές και η Θεσπρωτία που μετατρέπεται και πάλι σε μονοεδρική. 

Παρά τις εκτιμήσεις που υπήρχαν για απώλεια μιας έδρας και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, κάτι τέτοιο τελικά δεν ισχύει καθώς διατηρήθηκε η 5η έδρα μέσω του υπολοίπου της διαίρεσης κατοίκων με έδρες. Η κατάταξη σε νόμιμο πληθυσμό των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων έχει ως εξής: Ιωαννιτών 86.494, Ζίτσας 17.282, Δωδώνης 14.932, Πωγωνίου 10716, Κόνιτσας 9.059, Βορείων Τζουμέρκων 9.030, Μετσόβου 9.071 και Ζαγορίου 6.660. 

Τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.

Σε επίπεδο χώρας 14 περιφέρειες χάνουν ή κερδίζουν έδρες. Στις κερδισμένες είναι η Α’ Θεσσαλονίκης, η Αχαΐα και οι περιφέρειες της παλιάς Β´ Αθήνας: ο δυτικός και ο βόρειος τομέας. Από δύο έδρες κερδίζουν ο νότιος τομέας της Αθήνας και η Ανατολική Αττική.

Από μία έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά, η Άρτα, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Μαγνησία, η Κοζάνη, οι Σέρρες και η Φθιώτιδα.