Επιπλέον 8 εκατ. ευρώ στους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα

on .

ADESPOTA

• Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Ιωαννιτών, το θέμα με τα αδέσποτα ζώα εξακολουθεί να προβληματίζει τόσο τις αρχές, όσο και την τοπική κοινωνία. 

Κατά διαστήματα το πρόβλημα γιγαντώνεται, όταν ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ζώων όταν τα βαρεθούν τα εγκαταλείπουν  οπουδήποτε, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αδέσποτα επιτίθενται σε ανυποψίαστους πολίτες, ακόμη και σε μικρά παιδιά!

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Τσόλης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μαζί με τις υπηρεσίες, για να υπάρξει κάποιος έλεγχος και να μπει μια τάξη, ενώ συνεχίζονται και οι στειρώσεις στις εγκαταστάσεις του δημοτικού κυνοκομειου.

Νέα χρηματοδότηση

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει – κατά διαστήματα - να επιδοτεί τους Δήμους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της διαχείρισης των αδέσποτων, ο αριθμός των οποίων σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχώς αυξάνεται. Χθες ο αναπλ. Υπουργός Στ. Πέτσας υπέγραψε νέες αποφάσεις χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» σε όλους τους Δήμους της χώρας. Αναλυτικότερα:

• Επιχορηγήσεις, συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων» του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» για την προμήθεια εμβολίων για τον εμβολιασμό αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), καθώς και για την προμήθεια βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της επείγουσας συμπτωματολογίας σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων, ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι

• Παράταση υποβολής αιτημάτων ένταξης των Δήμων στην Πρόσκληση XII του Προγράμματος «Άργος» για τις επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν τη στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έως τις 31/1/2023, ώστε να απορροφηθούν και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ από τη συνολική χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εγκριθεί κατά την έκδοση της πρώτης Πρόσκλησης.

• Πάγια χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ για το έτος 2022, για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης των Δήμων που αφορούν στη φροντίδα και εν γένει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στους Δήμους της Ηπείρου αντιστοιχούν τα εξής ποσά: Ιωαννιτών: 38.600 ευρώ, Β. Τζουμέρκων: 6.400, Δωδώνης: 11.500, Ζαγορίου 14.100, Ζίτσας: 11.800, Κόνιτσας: 14.400, Μετσόβου: 6.600, Πωγωνίου: 11.900, Αρταίων: 18.100, Γ. Καραϊσκάκη: 7.800, Κεντρικών Τζουμέρκων: 8.500, Ν. Σκουφά: 6.800, Ηγουμενίτσας: 13.300, Σουλίου: 9.600, Φιλιατών: 10.000, Πρέβεζας: 14.400, Ζηρού: 9.100, Πάργας: 7.100.

Ο Στ. Πέτσας 

Σε δήλωσή του ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Άργος”, σε συνδυασμό με την πάγια ετήσια χρηματοδότηση των Δήμων που ανέρχεται για το τρέχον έτος σε 5 εκατ. ευρώ, διαθέτουμε συνολικά περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, έναντι των μόλις 600.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. Γιατί, για εμάς, δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη μεταφορά και των απαραίτητων πόρων. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας: “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”».