Τον Ιανουάριο η κορύφωση των αναπνευστικών λοιμώξεων

on .

GRIPH IOSH

• Ένα δίμηνο πολύ δύσκολο αναμένεται  για τη Δημόσια Υγεία,  σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Στέλιο Λουκίδη. 

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το μείγμα λοιμώξεων που ήδη έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας, με τις ιώσεις να βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή. Ο κ. Λουκίδης, υποστήριξε μάλιστα πώς επιστρέφουμε στα επίπεδα του 2017, όπου αυτή την περίοδο ξεκινούσαν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Όμως τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η επιπλέον επιβάρυνση που έχουμε τώρα από τον κορωνοϊό, πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε τον Ιανουάριο τον πιο δύσκολο μήνα, καθώς επιβαρύνεται και από την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές. 

Ο κ. Λουκίδης ανέφερε ακόμη ότι μπορεί να φτάσουμε σε ένα πολύ μεγάλο ημερήσιων λοιμώξεων, που ίσως κυμανθεί μεταξύ 70 και 80.000. Ωστόσο -όπως είπε-  «το περιβάλλον στο οποίο θα διαχειριστούμε αυτές τις λοιμώξεις είναι σαφέστατα πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και με καλύτερο ανοσιακό στάτους, γιατί, εκτός από τους εμβολιασμούς, έχει νοσήσει και πάλι μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Το πρόβλημα των εποχικών ιώσεων είναι ήδη έντονο και στην Ήπειρο, που αποτυπώνονταν και στις πολλές απουσίες μαθητών από τις σχολικές τάξεις. Χθες επανήλθε με οδηγίες για τη γρίπη η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία επισημαίνει ότι «η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο». Η Διεύθυνση επαναλαμβάνει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός, ενώ επιβαρυντικό στοιχείο είναι και η παράλληλη κυκλοφορία του κορωνοϊού. 

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

Τέλος αναφέρει επιγραμματικά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου σε περίπτωση που νοσήσουν από τη μεταδοτική γρίπη. Αυτές είναι:

- Άτομα ηλικίας άνω των 60.

-Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες (με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευμένοι, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικάνευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down). 

- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωϊδες και θηλάζουσες.

- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη.

- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν ή κατοικούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα. 

- Κλειστοί πληθυσμοί (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών, άστεγοι). 

- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά και χοίρους. 

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μια μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο του κορωνοϊού σε διαφορετικά ανατομικά σημεία. Αναβάλλεται ο εμβολιασμός αν νοσεί κάποιος με λοίμωξη COVID-19.