Η Ελλάδα μετά από 200 χρόνια αποκτά δασικούς χάρτες!

on .

DASIKOI XARTES

• Το έργο των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης, που αφορά στο 95% της υπό ανάρτησης έκτασης και στο 90% της Επικράτειας, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η  κατάρτιση και κύρωση αξιόπιστων δασικών χαρτών έχει ανεκτίμητη περιβαλλοντική αξία και αποτελεί βασικό έργο υποδομής προεπενδυσιακού χαρακτήρα, μακρόπνοο και απολύτως αναγκαίο για τους πολίτες και την οικονομία. Κατά το Υπουργείο οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο που πηγάζει από τις επιταγές του Συντάγματος -υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών– πέτυχαν το στόχο που είχε τεθεί, αν και η υλοποίηση ξεκίνησε για το σύνολο της χώρας, μόλις, στις αρχές του 2021, ύστερα από τις αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το Υπουργείο έδωσε και αναλυτικά στοιχεία για την πρόοδο που συντελέστηκε την τελευταία διετία. 

Συγκεκριμένα το 2020 είχε γίνει ανάρτηση για το 51%, ενώ το 2022 ανήλθε στο 95%. Η κύρωση το 2020 ήταν στο 50% για να ανέβει στο 90% το 2022. 

 Με την κύρωση των δασικών χαρτών υφίστανται, πλέον, οριοθετημένες με σαφήνεια και αδιαμφισβήτητα οι εκτάσεις στις οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις), ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του δασικού μας πλούτου.

 Επιπλέον, επιτυγχάνεται η άμεση πληροφόρηση του πολίτη, αλλά και του επαγγελματία – επιστήμονα – τεχνικού για τον χαρακτήρα και τη φύση των εκτάσεων, με χρήση αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Πλέον, όλο το βάρος της προσπάθειας επικεντρώνεται στην πλήρη ενεργοποίηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τις όποιες νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις απαιτηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε πολύ γρήγορα να επιλυθούν τυχόν λειτουργικά προβλήματα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η χώρα μας, μετά από 200 χρόνια ελεύθερου βίου, αποκτά- επιτέλους- δασικούς χάρτες», για να προσθέσει ότι «δίνεται τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών, προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον και οριοθετεί σαφώς τις εκτάσεις στις οποίες εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία  υπερήφανοι».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς,  από την πλευρά του είπε ότι  «οι δασικοί χάρτες είναι έργο εθνικής σημασίας και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα παρέμενε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς δασικούς χάρτες. Χάρη στη σπουδαία δουλειά των Δασικών Υπηρεσιών και με νομοθετικές παρεμβάσεις επιλύσαμε χρόνια προβλήματα και θα συνεχίσουμε όπου χρειαστεί. Με τους δασικούς χάρτες πάνω απ’ όλα προστατεύουμε τον δασικό μας πλούτο, διασφαλίζουμε τις περιουσίες των πολιτών, γκρεμίζουμε τη γραφειοκρατία και απελευθερώνουμε με ασφάλεια δικαίου τις επενδύσεις».