Το PET-CT στο Πανεπ. Νοσοκομείο για ογκολογικούς ασθενείς

on .

AKSONIKOS PET PGNI 21 11 22

• Στις αρχές του 2023 αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το υπερσύγχρονο σύστημα PET-CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο θα συνεισφέρει σε μέγιστο βαθμό στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, όσον αφορά στη διάγνωση, σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της νόσου, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, στον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας και το κυριότερο, στην ανίχνευση της υποτροπής. 

Το ΠΓΝΙ υποδέχθηκε στον χώρο εγκατάστασής του το σύστημα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) του οίκου GE τύπου DISCOVERY MI, με αξονικό τομογράφο 64 τομών ανά περιστροφή, ενώ όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Διοίκησης με την παράδοση του μηχανήματος και του υπόλοιπου υποστηρικτικού εξοπλισμού (εξοπλισμός θερμού εργαστηρίου & χορηγήσεων ραδιοϊσότοπου), ολοκληρώνονται και οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου υποδοχής του, καθαρής επιφάνειας 270 m2. 

Με την ολοκλήρωση των έργων θα γίνει πραγματικότητα η εμβληματική και πολύτιμη δωρεά αξίας 1,8 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» προς το ΠΓΝΙ και κατ’ επέκταση προς τον πάσχοντα από νεοπλασίες πληθυσμό της Βορειοδυτικής Ελλάδας και Ιόνιων νήσων.

 Λεπτομερή απεικόνιση

Το εν λόγω μηχάνημα παράγει εξαιρετικά λεπτομερή απεικόνιση των βιολογικών-μεταβολικών διεργασιών που συντελούνται εντός του ανθρώπινου σώματος σε μοριακό επίπεδο με μη επεμβατική διαδικασία. Αποτελείται από συνδυασμό δυο μεθόδων σε ένα ενιαίο σώμα, δηλαδή της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) που είναι η τελευταία τεχνολογική καινοτομία της Πυρηνικής Ιατρικής και της Αξονικής Τομογραφίας (CT) που είναι γνωστή και αξιόπιστη τεχνολογία της Ακτινολογίας. 

Και σε άλλους τομείς…

Εξάλλου, εκτός από την Ογκολογία, το σύστημα PET-CT θα συμβάλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και σε μικρότερο βαθμό η Καρδιολογία, και ασφαλώς με την ύπαρξή του θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθότι θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών επιστημόνων, πολλαπλών τομέων και ειδικοτήτων (ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ιατρών ακτινολόγων, φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων κλπ).

Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ με ανακοίνωσή της εκφράζει για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη της προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» για την σημαντική δράση του με επίκεντρο τον άνθρωπο και την υγεία του.

 Βραβεία σε ορθοπεδικούς

Στο μεταξύ, σημαντική διάκριση πέτυχε το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», καθώς το Ορθοπεδικό Τμήμα και το Ορθοπεδικό ιατρείο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών απέσπασε τα τρία πρώτα βραβεία καλύτερων ερευνητικών επιστημονικών εργασιών.

Η διάκριση ήρθε στην διάρκεια του 78ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας που αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στη χώρα.

Οι ανακοινώσεις που διακρίθηκαν είναι:

-«Επιδημιολογικά δεδομένα των καταγμάτων του ισχίου στην εποχή της νόσου Covid-19» ( Γιώτης Δ., Καρράς Π., Πλακούτσης Σ., Παναγιωτόπουλος Β., Κώτσιας Χ., Κονιδάρης Κ., Γαλάνης Χ., Βαρδάκας Δ., Κωνσταντινίδης Χ.).

- «Διερεύνηση του ρόλου των συσκευών σταθεροποίησης των πυελικών καταγμάτων στην προνοσοκομειακή φροντίδα» (Γαλάνης Χ., Γιώτης Δ., Πλακούτσης Σ., Παναγιωτόπουλος Β., Κώτσιας Χ., Κονιδάρης Κ., Βαρδάκας Δ., Κωνσταντινίδης Χ.).

-  «Διατροχαντήριο κάταγμα σε έδαφος προσφάτως χειρουργηθέντος υποκεφαλικού κατάγματος μηριαίου αντιμετωπισθέν με κοχλίωση- Παρουσίαση περιστατικού» (Γαλάνης Χ, Γιώτης Δ, Πλακούτσης Σ, Παναγιωτόπουλος Β, Κώτσιας Χ, Κονιδάρης Κ, Τζίμας Β, Βαρδάκας Δ, Γαλάνης Σ, Κωνσταντινίδης Χ.).

Η Διοίκηση του νοσοκομείου Χατζηκώστα, με ανακοίνωσή της, συγχαίρει τους γιατρούς του Ορθοπεδικού τμήματος και δηλώνει ότι θα είναι αρωγός σε μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες των γιατρών όλων των τμημάτων.