Έξαρση της πανδημίας δείχνουν τα αστικά λύματα

on .

IATRIKO ERGASTHRIO 6 10 2021

Νέο προειδοποιητικό «καμπανάκι» για την αθέατη διασπορά του κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, σήμανε χθες από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα που καταλήγουν στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ και το οποίο στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας αυξήθηκε κατά 53%! 

Αν μάλιστα συνδυαστεί και με τη μείωση του 22% που είχε διαπιστωθεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει απότομη έξαρση των κρουσμάτων, η οποία δεν αποτυπώνεται απόλυτα στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και τα οποία στο νομό Ιωαννίνων στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ανήλθαν σε 1.067, μειωμένα κατά 2,47% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.

Ο βασικός λόγος της αναντιστοιχίας που διαπιστώνεται είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δεν δηλώνεται στον ΕΟΔΥ, είτε επειδή δεν έχουν αντιληφθεί αρκετοί ότι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, είτε επειδή άλλοι κάνουν τεστ μόνοι τους και μην έχοντας ανάγκη για άδειες κλπ., δεν προχωρούν σε τεστ σε δομές που μπορούν να τους καταγράψουν. 

Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και σε άλλες μεγάλες πόλεις καθώς ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να μειώνεται, το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το Ηράκλειο, που ενώ παρουσιάζει αύξηση 249% στα λύματα, σε κρούσματα η αύξηση είναι μόλις 6,04%. Επίσης στα Χανιά με αύξηση 79% στα λύματα, ο αριθμός των κρουσμάτων φέρεται αυξημένος μόλις κατά 4,94%. Στη δε Θεσσαλονίκη ενώ τα κρούσματα είναι μειωμένα κατά 19,85%, το ιικό φορτίο στα λύματα παρέμεινε αμετάβλητο!

Οι αριθμοί των κρουσμάτων

Έχοντας υπόψη την προαναφερθείσα αναντιστοιχία η μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά και στην Ήπειρο, είναι μεν ένα θετικό στοιχείο, όχι όμως και απόλυτη ένδειξη ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Πανελλαδικά ανακοινώθηκαν χθες 55.917 επιβεβαιωμένα κρούσματα (έναντι 61.139 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη), ενώ στην Ήπειρο χθες ανακοινώθηκαν 1.878 κρούσματα (έναντι 2.045 την περασμένη Τρίτη). Ανά νομό η εικόνα είναι η εξής: Άρτα 373 κρούσματα (μείωση 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), Θεσπρωτία 172 (μείωση 25,5%), Ιωάννινα 1.076 (μείωση 2,47%) και Πρέβεζα 266 (μείωση 10,7%). Σχετικά καλύτεροι είναι οι άλλοι  δύο σκληροί δείκτες: Οι διασωληνωμένοι στο τέλος της εβδομάδας ήταν 81 (89 την αμέσως προηγούμενη), οι θάνατοι 115 (μειωμένοι κατά 22%). Λιγότερες ήταν και οι εισαγωγές 1.292 (έναντι 1.460), ενώ τα εξιτήρια σχεδόν παρέμειναν τα ίδια 1.152 έναντι 1.246. Να σημειωθεί ότι η θετικότητα στα τεστ που διενήργησαν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ ανήλθε στο 15%.